ООН иска вдигане на блокадата на Газа, Нетаняху не отстъпва
ООН иска вдигане на блокадата на Газа, Нетаняху не отстъпва / снимки: Reuters

Израелският премиер даде знак, че е твърдо решен да запази блокадата срещу Ивицата Газа, управлявана от терористичната групировка Хамас, въпреки международния натиск за отслабване на ограниченията или за тяхната отмяна, предаде АП. Бенямин Нетаняху заяви, че блокадата на Газа има за цел да не допусне у бойците на Хамас да попада оръжие. Само че продължаващата вече три години блокада на практика блокира и повечето от износа и вноса, освен за основни хуманитарни стоки, посочва АП. САЩ призоваха днес за промяна на блокадата.

Блокадата на Газа е незаконна и трябва да бъде вдигната, заяви днес върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай, цитирана от Ройтерс. Г-жа Пилай отново отправи призив за разследване на израелската операция срещу международната хуманитарна флотилия в началото на седмицата, при която бяха убити девет чужденци. „Международното хуманитарно право забранява глада на цивилни като метод за водене на война. Абсолютно забранено е да се налага колективно наказание на цивилни", подчерта тя.

В същото време САЩ призоваха за „промяна" на блокадата. Президентският Съвет по въпросите на националната сигурност заяви, че Вашингтон работи с Израел, палестинската власт и други международни партньори за договаряне на нови процедури за доставка на стоки и помощи за Газа. „Сегашните правила трябва да бъдат променени. Засега призоваваме всички страни към отговорни решения за избягване на ненужна конфронтация", се посочва в комюнике на съвета, съобщава БТА.

Анализатори очакват, че след дипломатическата буря около действията на Израел властите ще предприемат мерки за промяна в режима на блокадата. Премиерът Бенямин Нетаняху обмислял известна международна роля в прилагането на оръжейното ембарго срещу Газа, като в замяна бъде облекчен режимът на доставки на хуманитарна помощ.

ООН иска вдигане на блокадата на Газа Нетаняху не отстъпва
netinfo

Междувременно натовареният с хуманитарна помощ ирландски кораб „Рейчъл Кори", който по-рано днес бе превзет от израелски командоси, докато се опитваше да пробие морската блокада на Ивицата Газа, пристигна днес на входа на израелското пристанище Ашдод, съобщи кореспондент на АФП. В пристанището Ашдод товарът му ще бъде инспектиран и след това прехвърлен по суша в Газа. Сред пътуващите на него пропалестински активисти е ирландската нобелова лауреатка за мир Марийд Кориган-Магуайър.

Израелски военни завзеха кораба без употреба на сила, след като той отказа да изпълни заповедта на ВМС да отплава към израелското пристанище Ашдод и продължи към Газа. Корабът пренася около хиляда тона помощи, включително медицински доставки, инвалидни колички и цимент, посочиха организаторите на хуманитарната акция.