Около 15 000 души участваха в гей парад в Прага
Около 15 000 души участваха в гей парад в Прага / снимка: БГНЕС, архив

Около 15 000 участници в традиционния международен фестивал на ЛГБТ-културата Прага Прайд преминаха днес по централните улици на чешката столица, съобщи говорител на пражката полиция, цитиран от РИА Новости.

Въпреки че едновременно в центъра на Прага имаше малобройни митинги на радикали и застъпници на традиционното семейство, шествието приключи без сблъсъци, ако не се броят словесните престрелки между различните групи.

Двучасовото шествие на участниците във фестивала, заради който в центъра на Прага частично беше ограничено движението на обществения транспорт, завърши с голям концерт в парка Летна на брега на Вълтава.

Този път някои местни представители на католическата църква се опитаха за подкрепят участниците във фестивала, в частност, известният чешки теолог, настоятел на църквата „Св. Салватор” Томаш Халик, пожела да предостави територията на своята енория за две прояви на фестивала, но архиепископът на Прага и примас на Чехия кардинал Доминик Дука публично се отзова негативно за инициативата на свещеника и му забрани да я осъществи.

Според кардинала в Чехия хората с нетрадиционна сексуална ориентация не са подложени на дискриминация, а стремежът на участниците в гей парада да подчертаят своята изключителност и да удовлетворят собствените си интереси, които рязко противоречат на учението на католическата църкви, е неуместно.

Източник: БТА