/ Istock
Днес се проведе церемония по официално подаване на заявление на Косово за членство в Европейския съюз, пише косовският „Телеграфи“.
На церемонията по подписването присъстваха президентът на Република Косово Вьоса Османи, председателят на парламента Глаук Конюфца и министър-председателят Албин Курти.

Преди няколко месеца Косово кандидатства за членство в Съвета на Европа.

Премиерът на Косово Албин Курти потвърди вчера, че молбата за членство на Косово в ЕС ще бъде подадена тази седмица. Той каза, че "дошло е времето официално да превърнем статуса на потенциален кандидат в кандидат за членство", цитира “KoSSev“.
 
Преди обявеното внасяне на искането, Курти отправи послание към непризналите Косово членки на ЕС, че "предоставянето на кандидатски статут на Косово е само началото на пътя към пълноправно членство".
 
Отправянето на искането от страна на Прищина през тази седмица всъщност бе обявено първо от официалния Белград. За това говориха предишните дни сръбският президент и министърът на външните работи Ивица Дачич. В понеделник Дачич каза, че Сърбия работи, за да гарантира, че страните от ЕС, които не са признали Косово, ще оспорят кандидатурата на Прищина.
БГНЕС