Одобриха законопроект за ограничаване на подслушванията в Италия
Одобриха законопроект за ограничаване на подслушванията в Италия / netinfo

Италианското правителство одобри предизвикалия остри спорове законопроект за ограничаване на подслушванията, предаде ИТАР-ТАСС.

Текстът стеснява правомощията на следователите да подслушват телефонни разговори. Той освен това предвижда до три години затвор за журналисти, които публикуват разпечатки от прехванати телефонни разговори.

Управляващата дясна коалиция твърди, че законът ще помогне за преустановяване на вмешателствата в личния живот на гражданите, ще въведе ред в тази деликатна сфера и ще спести много пари на държавата. Според критиците, сред които лявата опозиция и магистратите, обаче той ще ограничи възможностите за борба срещу корупцията и правата на медиите.

Публикувани във вестници разпечатки от прехванати от прокуратурата телефонни разговори станаха причина за гръмки скандали в Италия пред последните години, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Такива случаи доведоха до оставката през 2005 г. на управителя на Централната банка Антонио Фацио, а година по-късно - до изваждането на "Ювентус" от елитната футболна лига.