Одобриха в Мадрид Манифеста на ПЕС
Одобриха в Мадрид Манифеста на ПЕС / netinfo
Лидерите на социалдемократическите и социалистическите партии, членуващи в Партията на европейските социалисти (ПЕС), сред които и лидерът на БСП и премиер Сергей Станишев, одобриха в Мадрид с пълно единодушие Манифеста на ПЕС за европейските избори през юни 2009 г.

Манифестът, озаглавен "Хората на първо място. Нова насока за Европа", съдържа 60 конкретни предложения, включващи европейска стратегия за бърз и продължителен растеж, който да създаде 10 милиона работни места до 2020 г., ново регулиране на финансовия пазар, европейско споразумение за заплатите за прилична минимална заплата във всички страни членки на Европейския съюз, засилване на борбата срещу трафика на жени и деца за сексуална експлоатация и др.

Предложенията за реформи са групирани в шест основни направления. Пред повече от 230 делегати от 33 партии, членуващи в ПЕС, и над 300 активисти и в присъствието на няколко правителствени лидери, министри и евродепутати, председателят на ПЕС Пол Расмусен заяви, че "за разлика от консерваторите, които сега имат мнозинство в Европа, ние искаме да поведем Европа в нова посока, създавайки по-справедливо общество, поставяйки на първо място хората".