Одобриха дизайна на спасителната капсула за чилийските миньори
Одобриха дизайна на спасителната капсула за чилийските миньори / снимки: Reuters

Операцията по спасяването на 33-те чилийски миньори напредва и един от трите прохода до тях вече е прокопан до 400 метра, предаде ДПА. Миньорите се намират на дълбочина от 700 метра. Тунелите до тях ще бъдат с диаметър от 60 сантиметра и се копаят едновременно от 3 машини.

Паралелно с тази новина се роди Надежда в лагера, установен от близките на миньорите в близост до мината и известен под името Лагера на надеждата, предадоха световните агенции. Родената Надежда е всъщност бебе, тежащо 3,05 килограма, което е дъщеричка на заклещения в мината миньор Ариел Тикона. Детето е третото за 29-годишния Ариел и съпругата му Елисабет Сеговия. То се роди с цезарово сечение в болница в град Копиапо, на 50 километра от мината Сан Хосе, където се намират миньорите. Майката на бебето решила веднага да го кръсти Есперанса, което на испански означава надежда. Раждането било заснето с видеокамера и видеокасетата ще бъде пратена на щастливия татко по един от тесните канали за достъп до миньорите, по които те получават храна, вода и други необходими вещи.

Одобриха дизайна на спасителната капсула за чилийските миньори
netinfo


Друг от заклещените миньори - Виктор Самора, също очаква дете, но жена му Джесика е бременна едва в 13-ата седмица.

Междувременно беше представен и одобрен прототипът на капсулата, с която миньорите ще бъдат извадени един по един на повърхността, след като бъде прокопан тунелът до тях, пише в. "Дейли телеграф". Капсулата е с външен диаметър от 54 сантиметра и с дължина от 2,5 метра. Тя ще бъде построена от чилийските военноморски сили. Капсулата ще бъде от стомана, с укрепен таван, така че да пази човека в нея при евентуално рухване на камъни. Миньорите ще бъдат вадени с капсулата в продължение на няколко дни. Те ще бъдат вързани в нея, за да могат да останат в изправено положение, дори и ако припаднат по време на изкачването им. В капсулата ще бъде осигурена видеовръзка с повърхността, така че миньорите да не се почувстват в изолация.

Капсулата ще бъде осветена и ще бъде снабдена с механизъм, който ще позволи на миньора в нея да я върне обратно до изходното положение на дъното на прохода, ако тя евентуално заседне по средата на тунела. Капсулата ще бъде конструирана така, че при движението й да бъде избегнато минимално триенето в стените на прокопания проход, допълва БТА.

Одобриха дизайна на спасителната капсула за чилийските миньори
netinfo

Тридесетте и трима миньори вече започнаха упражнения, които ще им помогнат да останат достатъчно слаби, за да могат да влязат в спасителната капсула.

Капсулата е проектирана от инженерите от корабостроителницата Маестрансас по нареждане на президента на Чили Себастиан Пинера.

Същевременно стана ясно, че 33-те чилийски миньори са получили над 1000 оферти за нова работа, когато излязат на повърхността, предаде Асошиейтед прес.