Обявиха 3/4 от австралийския щат Куинсланд за зона за стихийно бедствие
Обявиха 3/4 от австралийския щат Куинсланд за зона за стихийно бедствие / Reuters

10 души са загинали, а 59 се водят за изчезнали при наводнения в Североизточна Австралия от понеделник. Три четвърти от територията на Куинсланд е обявена за зона на стихийно бедствие, предаде ИТАР-ТАСС.

В резултат на неспиращите проливни дъждове, североизточният щат на Австралия е засегнат от най-тежките наводнения от половин век, посочва Ройтерс.

Третият по големина австралийски град Брисбън, който наброява 2 милиона жители, е заплашен от рязко покачване на нивото на водите. Полицията нареди днес да бъдат евакуирани живеещите в част от центъра на града. Кметът Кембъл Нюман заяви, че около 6500 къщи, магазини и други имоти по всяка вероятност ще бъдат наводнени до четвъртък, предаде Ройтерс. Започналата евакуация предизвика задръствания в центъра на Брисбън.

ИТАР-ТАСС уточнява, че в зоната на наводненията живеят над 200 хиляди души. Икономическите загуби са изчислявани на милиарди долари.

Докато Северна Австралия става жертва на безпрецедентни наводнения, то в югозападната част на островната държава континент бушува горски пожар. Стихията унищожи четири къщи, предаде Асошиейтед прес, като се позова на регионалните власти. Около 150 пожарникари се борят с пламъците близо до Лейк Клифтън, на 110 километра южно от столицата на щата Западна Австралия Пърт. Пожарът избухнал вчера и изпепелил около 5 хиляди акра земя в горещия, сух австралийски югозапад. Няма информации за пострадали хора.