/ Thinkstockphotos
Вече е фиксиран точният час за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Брекзит ще се случи в 23 ч. по Гринуич на 29 март 2019 г. Тези дата и час ще бъдат записани с поправка в законопроекта за излизането на Великобритания от Европейския съюз, който в момента е в парламентарна процедура, съобщи БНТ.

Решено: Започва подготовка за втора фаза от преговорите за Брекзит

А в Лондон камбаните на Биг Бен отново биха след три месеца мълчание. Точно в 9 часа в четвъртък камбаните на Биг Бен отново огласиха Лондон. Това ще се повтаря на всеки кръгъл час до 13 часа в неделя, когато Биг Бен отново ще замлъкне до Нова година.

Откъде идва Биг Бен - неофициалното име на един от символите на Лондон?

Емблематичната часовникова кула в момента се реставрира, но изключението камбаните да бият е специално за Деня на примирието, отбелязван на 11 ноември, последван от Деня на паметта.

Биг Бен
Guliver/Getty Images, архив

Тези чествания са в памет на Компиенското примирие от 11 ноември 1918 година, което слага край на военните действия на Западния фронт на Първата световна война. Все пак британският парламент предупреди, че Биг Бен може да не е с голяма точност в момента.

Реставрацията на Биг Бен: 4 години и над 60 млн. лири

Голямата камбана на Биг Бен тежи 15 тона, висока е малко над 2 метра и е почти 3 метра в диаметър. Чукът, който удря камбаната, тежи 200 килограма. Реставрацията на часовниковата кула ще продължи четири години, но камбанният ѝ звън ще може да бъде чут по изключение при специални поводи.