Обама заложи на съветници, на които вярва
Обама заложи на съветници, на които вярва / снимки: Reuters

С номинирането на Чък Хейгъл за министър на отбраната и на Джон Бренан за директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) президентът Барак Обама избра двама доверени съветници, които биха му помогнали да постави нов тон и възможно и нова посока по въпросите за войната и мира по време на втория си мандат в Белия дом, коментира вестник "Ню Йорк таймс".

И двамата кандидати трябва да дадат отговори на сериозни въпроси, преди да бъдат утвърдени от Сената.

Загадка е, че Обама номинира за министър на отбраната човек, чиито възгледи за правата на гейовете са под въпрос в чувствителен момент в еволюцията на Пентагона. Омразното правило на армията "не питай, не казвай" най-накрая престана да съществува през 2011 година при ръководството на администрацията на Обама. Но трябва да мине още дълго време, за да се гарантира, че равните права са институционализирани, предава агенция Фокус.

Като член на Сената от Небраска през 1998 година Хейгъл критикува номинирането на Джеймс Хормъл за посланик в Люксембург, тъй като е "открит, агресивен гей". 14 години по-късно Хейгъл се извини за своите думи и настоя, че напълно подкрепя "откритата служба".

Сега е важно по време на изслушването да стане ясно, че неговите възгледи са се променили и че всички военни ще бъдат третирани еднакво и ще получават същите придобивки без значение на сексуалната им ориентация.

Обама заложи на съветници на които вярва
netinfo

От своя страна председателят на израелския парламент Реувен Ривлин разкритикува решението на американския президент Барак Обама да назначи бившия сенатор Чък Хейгъл за министър на отбраната на САЩ, предаде АФП.

"Теорията за "блестящата изолация", защитавана от Хейгъл, променя американската стратегия по отношение на останалия свят, като по този начин засяга и Израел. Тази концепция трябва да предизвика безпокойството на Ерусалим, но не трябва да го плаши", заяви в свое комюнике Ривлин, намеквайки за резервите на Чък Хейгъл към американската военна намеса извън САЩ.

Властите в Иран се изказаха в подкрепа на кандидатурата на бившия сенатор-републиканец Чък Хейгъл, известен с нееднозначните си изявления по отношение на Иран и Израел, на поста на министър на отбраната на САЩ, предаде РИА Новости, като се позова на изявление на външното министерство Иран.

По думите на представителя на външнополитическото ведомство на страната Рамин Мехманпараст Иран се надява отношенията между двете страни да се изменят в положителна насока в случай на утвърждение на Хейгъл на поста на министъра на отбраната на САЩ.

В понеделник президентът на САЩ Барак Обама издигна кандидатурата на Чък Хейгъл за поста на министър на отбраната, която се очаква да срещне със съпротива в Сената, причина за което е позицията на Хейгъл по отношение на Близкия изток.