Обама поздрави турците за високата активност на референдума за конституцията
Обама поздрави турците за високата активност на референдума за конституцията / Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама поздрави турците за високата активност на вчерашния референдум, с който бяха подкрепени конституционните реформи, предложени от управляващата Партия на справедливостта и развитието, съобщи Франс прес. Обама "призна жизнеността на турската демокрация, за която свидетелства силното участие в референдума", съобщи Белият дом в комюнике, публикувано след телефонен разговор на президента на САЩ с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

По неофициални данни между 77 и 78 процента от турците са участвали в допитването, като от тях 58 на сто са подкрепили промените в конституцията.

Одобрението на текста, който ограничава правомощията на съдебната власт и на армията, които са пазители на светската държава, се смята за победа на ислямско-консервативното правителство, пише БТА.

САЩ са съюзници на Турция в НАТО. Но Вашингтон беше раздразнен през юни, когато Анкара гласува в ООН против новите санкции срещу Иран. Редица американски експерти смятат, че Анкара постепенно се отдалечава от западните си съюзници и се опитва да се наложи като регионална сила. Турското правителство отрича да има подобна промяна, напомня Франс прес.