Няма пострадали българи при земетресението в Нова Зеландия
Няма пострадали българи при земетресението в Нова Зеландия / Reuters

Според информация от българското посолство в Канбера при земетресението на 4 септември в Крайсчърч, Нова Зеландия, няма пострадали българи. Това съобщиха от МВнР.

Междувременно извънредното положение, обявено в събота във втория по големина град в Нова Зеландия след мощното земетресение с магнитуд от 7,1-а степен, беше удължено, предаде Франс прес. Трусът предизвика значителни щети в града. В разчистването на развалините в забранения за достъп център на града участва вече и новозеландската армия.

Силни вторични трусове продължават да се усещат. Днес е имало поне 20 такива, като най-силният от тях е бил с магнитуд от 4,8-а степен, отбелязва Ройтерс. Извънредното положение беше удължено до сряда в полунощ /0 часа по Гринуич/, уточнява Франс прес.

По първоначални оценки трусът е причинил щети, възлизащи на 2 милиарда долара, съобщава Франс прес. Агенцията припомня, че трусът отне живота само на двама души. В Крайстчърч е въведен от събота и комендантски час за през нощта, след като бяха констатирани първите случаи на грабежи на разрушени постройки.

Центърът е забранен за достъп за обикновени граждани поради опасност от рухване на пострадалите сгради. Обикновено оживеният централен район на Крайстчърч сега е необичайно пуст. Няма коли и пешеходци. Хората бяха призовани да не отиват на работа.

Армията и полицията превърнаха градски парк във временна площадка за кацане на техните хеликоптери, които прелитат над засегнатите райони и правят оценка на щетите.

Около 200 души, чиито къщи бяха обявени за негодни за живеене, бяха настанени в убежища. Училищата, магазините и много фирми днес бяха затворени. Жителите са приканени да си останат у дома. Комисия пък ще обиколи 500 най-засегнати сгради и ще направи оценка на щетите.

Премиерът на Нова Зеландия Джон Кей предупреди, че ще трябва време, за да може градът да се върне към нормалния ритъм на живот.

Правителството вече отпусна първоначална помощ от 94 милиона долара за ремонтни дейности на повредената инфраструктура на града.

Единственото облекчение за спасителните екипи в Крайстчърч беше, че бурята, която се очакваше да премине в града в неделя вечерта, го заобиколи и така поне отпадна опасността от наводнения.

Крайстчърч е най-големият град на Южния остров на Нова Зеландия. Той е разположен на източния му бряг.

Трусът, чиито епицентър беше на дълбочина от 16,1 километра и на между 20 и 30 километра северозападно от Крайстчърч, беше усетен в 4,35 ч. местно време в събота сутринта /16,35 ч. по Гринуич в петък/.

Това е едно от най-мощните земетресения в историята на Нова Зеландия. То е сред 10-те най-силни, регистрирани в страната, разположена върху така наречения Огнен пояс на границата на Тихоокеанската и Индо-Австралийската тектонични плочи, където се регистрират годишно 15 000 труса, отбелязват Франс прес и Ройтерс. От тези трусове около 20 процента надвишават магнитуд 5,0.

Последното фатално земетресение в Нова Зеландия беше през 1968 г. То беше с магнитуд 7,1, при което загинаха трима души на западното крайбрежие на Южния остров, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На 16 юли 2009 г. земетресение с магнитуд от 7,8-а степен беше регистрирано на дълбочина от около 12 километра в малко населения район на националния парк Фиордланд, припомня Франс прес.