Няма надеждни данни, че египетският самолет е бил свален
Няма надеждни данни, че египетският самолет е бил свален / БГНЕС

Анализатор на тероризма, поддържащ връзка с членове на групировката "Ислямска държава" и други джихадистки организации, заяви днес, че няма "никакви заслужаващи доверие" твърдения за поемане на отговорността за разбиването на самолета на египетската авиокомпания "Иджипт еър" (EgyptAir), предаде Асошиейтед прес.

Шираз Махер от Центъра за изследване на радикализацията в Лондон каза, че вчера ИД е разпространила 20-минутен видеозапис за това как планира да превземе Индия, но не и за катастрофата. "Ако бяха замесени, щеше да е доста странно за тях, да изпратят този видеозапис, вместо да се хвалят с катастрофата", заяви той.

Няма признаци за експлозия на борда на изчезналия самолет

Самолетът "Еърбъс А320" изпълняваше курс Париж-Кайро с 66 души на борда, но изчезна в ранните часове на вчерашния ден над южната част на Средиземно море. Махер каза, че филиалите на "Ислямска държава" и Ал Кайда обикновено поемат бързо отговорността при самолетни катастрофи, но добави, че самите отломки от летателния апарат ще покажат по-добре дали става дума за тероризъм.

Той отбеляза също, че би било доста необичайно да е бил взет на прицел полет, чийто пътници в мнозинството си са били мюсюлмани, както сочи изтеклият от "Иджипт еър" списък на пасажерите.

Откриха тела и отломки от самолета на EgyptAir, военни търсят черната кутия

Трима представители на европейски служби, пожелали анонимност, заявиха днес, че в него няма нито едно име от някой от списъците за наблюдение на лица за тероризъм, с които американските и европейските служби и правоохранителни органи често си служат.

Самоличността на пътниците изтече в интернет. Автентичността на списъка не е официално потвърдена от "Иджипт еър".

Източник: БТА