Новото правителство на Белгия положи клетва пред крал Албер Втори
Новото правителство на Белгия положи клетва пред крал Албер Втори / снимка: Reuters, архив

Новото правителство на Белгия положи клетва пред краля Албер Втори - с 15 минути закъснение спрямо предварително обявения час на церемонията и 542 дни след последните избори в страната, предава БТА.

Първи се закле министър-председателят Елио ди Рупо, който, както и останалите 12 министри и шестимата държавни секретари, изрече клетвата в преданост на краля, в спазване на законите и в служба на гражданите на Белгия, на френски и на холандски език. Както той, така и останалите членове на кабинета франкофони, които се заклеха един по един, поглеждаха в малки листчета текста на холандски.

След тази церемония новото правителство се събра на първото си работно съвещание, а по-късно днес предстои официалното предаване на властта между Ди Рупо и досегашния премиер Ив Льотерм. Утре започват дебатите в Камарата на представителите на Федералния парламент, където ще бъде изложена програмата на новия кабинет. Дебатите ще бъдат прекъснати в късния следобед, за да може Ди Рупо да се присъедини към вечерята, давана от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой за държавните и правителствените ръководители от ЕС в навечерието на последния редовен Съвет за годината в четвъртък.

Дебатите в Камарата на Федералния парламент ще продължат в събота, когато се очаква новото правителство на Белгия да получи вот на доверие от депутатите.

Попитани защо се забави днешната церемония, някои от новите министри се пошегуваха, че са пристигнали в двореца в Лаакен край Брюксел с велосипед. Макар да дойдоха с различни автомобили по цвят и размер, всички членове на новия Министерски съвет си тръгнаха от двореца с униформените автомобили от държавния протокол и със съответната, вече полагаща им се охрана.