Новият чилийски президент отпуска помощ на 4,2 милиона деца в нужда
Новият чилийски президент отпуска помощ на 4,2 милиона деца в нужда / снимкa: Reuters

Новият чилийски президент Себастиан Пинера обяви отпускането на парична помощ на стойност 80 долара на 4,2 милиона деца от семейства в нужда, предаде Франс прес.

Това е първата конкретна мярка, предназначена да помогне на пострадалите от земетресението на 27 февруари и последвалото цунами, посочва АФП.

Средствата ще подпомогнат 4,2 милиона деца, ще облекчат над един милион бедни семейства или семейства от средната класа в нужда, заяви Пинера, който часове след официалното си встъпване в длъжност посети силно засегнатия от приливната вълна крайбрежен град Конститусион.

Президентът призова чилийците да изтрият сълзите си и да се заемат с възстановяването. Той отбеляза, че силните вторични трусове показват, че Чили ще трябва да продължи да живее в извънредна ситуация. В Конститусион той пусна в морето цвете за всяка от 87-те жертви от града.

Междуамериканската банка за развитие може да предостави на Чили 460 милиона долара за финансиране на възстановяването й, посочва АФП.

Банката е на разположение на правителството на президента Пинера да помогне на Чили да преодолее катастрофата - във всички области, в които можем да бъдем полезни, заяви президентът на базираната във Вашингтон институция Луис Алберто Морено, който бе в Сантяго за вчерашната церемония по встъпване в длъжност на Пинера.

Техническа мисия на банката ще посети на 22 март Чили, за да направи оценка на нуждите, пише БТА.

В Чили вчера бяха регистрирани 12 силни вторични труса, няколко от тях - минути преди началото на церемонията по встъпване в длъжност на новия държавен глава, отбелязва ДПА. От земетресението на 27 февруари насам сериозните вторични трусове са били няколкостотин.