Нови жертви на насилието в Сирия
Нови жертви на насилието в Сирия / Reuters

Въоръжени бунтовници са отвлекли и убили 25 души в село Дарет Азах в сирийската провинция Алепо, съобщи сирийската държавна телевизия и официалната информационна агенция САНА, предаде Ройтерс.

"Въоръжени терористични групировки брутално убиха 25 граждани в Дарет Азах", съобщи телевизията. Издирват се още хора, но засега не може да се потвърди дали са убити.

Разпространен днес видеозапис, с който се е сдобила агенция Асошиейтед прес, показва над десет окървавени тела в провинция Алепо, някои от които са във военни униформи и са натрупани едно върху друго. Убитите са членове на подкрепящите режима милиции Шаббиха.

Най-малко 10 души бяха убити в сирийския град Алепо (Халеб), след като правителствени войници откриха огън с тежко оръжие срещу демонстранти, съобщиха активисти от опозицията, цитирани от Ройтерс.

Хиляди демонстранти, протестиращи срещу президента Башар Асад, се бяха насочили към централния площад "Саадала ал Джабири" в града, когато четири бронирани автомобила започнаха обстрел, съобщиха множество активисти по телефона за Ройтерс. Двама от тях казаха, че се обаждат от Алепо.

Близо 170 души, в това число и 54 сирийски войници, са били убити в четвъртък при продължаващите сражения на силите на режима с въоръжени бунтовнически групи, предаде Франс прес, като се позова на базирания в Лондон Център за наблюдение на човешките права в Сирия.

Най-много жертви - 31 - са били регистрирани в района на град Хомс, в Хама 24 убити, в това число две деца, и в градчето Дума близо до Дамаск - 30 цивилни.

Мнозинството от жертвите загинали при интензивен артилерийски обстрел на райони, контролирани от противници на режима в Дамаск.

Според Франс прес, от началото на конфликта в Сирия в средата на март миналата година до сега са загинали над 15 000 души, посочва БТА.

Международният комитет на Червения кръст съобщи, че негови служители, които са искали да отидат в Хомс, са били принудени да се върнат в Дамаск заради сраженията в района на града. Представители на Червения кръст и на Червения полумесец потвърдиха, че са били свидетели на интензивна стрелба в старата част на Хомс.

Град Хомс се превърна в център на продължаващото 15-ти месец въстание срещу режима на президента Башар ал Асад и е мишена на все по-интензивни опити на правителствените части да унищожат укрепилите се там бунтовници, посочва Ройтерс. В обсадените от армията квартали са останали не по-малко от 100 семейства, има ранени, но броят им е неизвестен.

Вчера правителствените части и бунтовниците се договориха с посредничеството на Червения кръст за няколкочасово примирие, но то бе нарушено веднага след като бе обявено, предаде ДПА.

Междувременно Сирийският център за наблюдение на човешките права разпространи видеозапис, в който четирима висши офицери от армията - двама бригадни генерали и двама полковници заявяват, че са дезертирали от режима и се присъединяват към опозицията. Те са дезертирали вчера, когато сирийски пилот избяга с изтребител МиГ-21 в съседна Йордания, където получи убежище.

Днес Франция призова членове на сирийската армия и на силите за сигурност да дезертират, след като сирийски военен пилот приземи вчера самолета си в Йордания и получи убежище, предаде Франс прес. "Вчерашното дезертиране ни накара да призовем членовете на армията и сирийските сили за сигурност да продължат да напускат, да дезертират и повече да не се подчиняват на престъпните заповеди на режима на Дамаск", заяви говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро.