Нови сблъсъци между демонстранти и полицията в Истанбул
Нови сблъсъци между демонстранти и полицията в Истанбул / снимки: Gulliver/Getty Images

Истанбул отново стана арена на нови сблъсъци между демонстранти и полицията, предадоха Ройтерс и АФП. В събота полицията отново използва сила, за да разпръсне демонстранти, които се бяха събрали в центъра на парка Гези.

Стотици протестиращи се събраха в центъра на града, за да изразят несъгласието си с политиката на турските власти. Една от основните причини за протеста е решението на правителството да приеме закон, който би лишил асоциацията на инженерите и архитектите да утвърждава правилници, свързани с градоустройство. Според критиците мярката е опит да бъде наказано професионалното сдружение, чиито членове се противопоставиха на плановете за преустройство на парка Гези.

За да разпръсне тълпата, полицията използва водни оръдия и гранати със сълзотворен газ. За арести на активисти не се съобщава, посочва БГНЕС.

Първоначално малките демонстрации срещу планираното преустройство на парка Гези, които започнаха в края на месец май, прераснаха в масови протести през юни в цяла Турция срещу управляващата проислямистка Партия на свободата и премиера Реджеп Тайип Ердоган, обвиняван от своите критици, че управлява все по-авторитарно. Петима души загинаха и стотици бяха ранени при протестите, които се превърнаха в най-голямото предизвикателство за Ердоган, откакто зае поста преди едно десетилетие.

Турски съд отмени проекта за преустройство на парка Гези. Правителството обаче може да обжалва това решение. Затворен за посещения, след като бе опразнен принудително от органите на реда на 15 юни, паркът Гези бе отворен отново в началото на седмицата. Демонстрациите в него обаче остават забранени, припомня БТА.

Нови сблъсъци между демонстранти и полицията в Истанбул
netinfo

Протестите в Истанбул започнаха в края на май заради решението на властите да изкоренят дървета в парка Гези, за да построят търговски център в рамките на реконструкцията на площад Таксим. Демонстрациите ескалираха във вълна от протести срещу политиката на премиера Реджеп Ердоган. Жертви на вълненията станаха петима души, а броят на пострадалите е над 5000. Властите в Истанбул и Анкара забраниха демонстрациите в центъра на тези градове.