Нови разкрития около катастрофата на „Коста Конкордия”
Нови разкрития около катастрофата на „Коста Конкордия” / снимка: Reuters, архив

За катастрофата на туристическия кораб „Коста Конкордия” е виновен не само капитанът Франческо Скетино, но и компанията собственик „Коста Крочере”. Това гласят заключенията от експертен доклад, публикувани от италианския вестник „Република”, предаде ДПА. 32 души загинаха при сблъсъка на кораба със скалите на остров Джилио през януари.

Скетино стана за посмешище в цял свят, след като стана ясно, че той приближил кораба опасно до острова, допуснал е да се блъсне в скалите и да се наклони и го напуснал преди да бъдат евакуирани 4200-те пътници и екипаж, напомня ДПА.

Поверителният доклад от 270 страници е изготвен от двама капитани и двама инженери по искане на магистратите, разследващи катастрофата, пише „Република”. Едно от основните заключения в доклада е, че компанията е трябвало незабавно да накара Скетино да евакуира кораба, с което е можело да бъдат спасени повече хора, уточнява БТА.

Скетино ще бъде изправен пред съда за убийство, за предизвикване на корабокрушение и изоставяне на кораба. „Република” посочва, че е възможно прокуратурата да предяви обвинения и срещу управата на компанията „Коста Крочере” въз основа на заключенията в доклада.