Нови избори в Гърция на 17 юни
Нови избори в Гърция на 17 юни / снимка: Reuters, архив

В Гърция ще има нови избори, които ще се състоят на 17 юни, съобщи агенция АННА-МПА и допълни, че високопоставен съдия ще бъде натоварен със задачата да оглави временно правителство, което да организира изборите.

Председателят на Държавния съвет и глава на Върховния административен съд Панайотис Пикраменос ще бъде назначен за премиер на временното правителство, уточни агенцията. Лидерите на политическите партии се споразумели за номинацията му с президента Каролос Папуляс.

Перспективата за провеждането на предсрочни избори в Гърция стана реална, след като вчерашните поредни преговори между политическите сили приключиха отново без резултат.

В срещата, организирана от гръцкия президент Каролос Папуляс, участваха лидерите на пет от седемте политически партии, които влязоха в парламента след изборите на 6 май. Веднага след съдбоносната среща лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос първи призна, че ще бъдат организирани нови парламентарни избори, отбелязва БГНЕС.

До настоящата политическа криза се стигна, след като миналата седмица лидерите на първите три политически сили - Нова демокрация, СИРИЗА и ПАСОК - не успяха да съставят кабинет и върнаха получените мандати.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу настоя, че условията на гръцкия спасителен план няма да бъдат променяни "в никакъв случай", след като Атина започна подготовка за нови парламентарни избори. "Ангажиментите на Гърция, както и на останалите 16 членки, няма да се променят в никакъв случай", подчерта в интервю Барозу.

Председателят освен това заяви, че е "важно не само доверието в Гърция, но и доверието в еврозоната, към което са обвързани ангажиментите". Въпреки това "е напълно възможно да работим с гръцките власти за мерки, които да стимулират растежа", допълни португалецът. "Но, честно казано, това няма да подобри ситуацията на балканската държава, нито пък на еврозоната като цяло, ако посланието ни е, че не се придържаме към ангажиментите си", изтъкна Барозу.

Гърция изпадна в тежка икономическа криза през 2009-2010 г. заради своя огромен дълг, достигащ почти 150% от БВП. Дълговата криза в страната заплаши стабилността на еврозоната. Останалите държави от еврозоната решиха да отпуснат многомилиардна помощ на Атина в замяна на сурови съкращения и подобрявана на финансовата дисциплина. Въпреки това през последната седмица все повече европейски лидери, включително председателят на ЕК Жозе Барозу, както и финансисти не изключват излизането на Гърция от еврозоната.