Новая газета става официален партньор на Уикилийкс
Новая газета става официален партньор на Уикилийкс / снимка: Reuters

От днес "Новая газета" става официален партньор на сайта "Уикилийкс", информира в новия си брой московското издание, цитирано от Българската телеграфна агенция.

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж е може би най-добрият хакер в света. Няма равни поне сред тези, които имат интерес към политиката, вместо да крадат пари от банкови сметки, твърди авторът на материала.

Целта на Асандж е крайно проста и наивна до невъзможност: да направи света максимално прозрачен, да сведе до минимум възможността на всяка власт да взема каквито и да било решения тайно от народа си, уверява той.

Според основните критици на "Укилийкс", мисията на Асандж е несъвместима с интересите на националната сигурност. Тази теория май е станала най-доброто изобретение на властта, с което тя оправдава своите постъпки и регулира обществото. Тя обаче не сработи в случая с феномена "Уикилийкс". Сайтът има мнозина врагове във висшите политически среди, сред генералитета и бюрокрацията, но още повече са неговите симпатизанти сред обикновените хора, се казва в дописката.

"Уикилийкс" стана първият опит за осъществяване на идеята за абсолютна свобода на информацията. Властите на водещите световни сили се страхуват от Асандж. Ефективността на сайта му е завидна и за най-големите медии. Въпреки гоненията срещу Асандж и негови партньори "магията на властта падна пред лицето на истината", пише "Новая газета".

Асандж не блъфира, когато заяви, че скоро гражданите на Русия ще научат много нови неща за страната си. Депешите на дипломати от САЩ са само малка част от досието, което "Уикилийкс" е събрал. Сътрудничеството между нас ще цели главно да бъдат разобличени корупционери от висшите политически слоеве. Сега вече никой от тях няма защита срещу истината, завършва "Новая газета".