Нова демокрация е първа политическа сила след вота в Гърция
Нова демокрация е първа политическа сила след вота в Гърция / снимка: Reuters

Нова демокрация получава, според сондажите, първото място в парламентарните избори в Гърция. Десните изпреварват СИРИЗА с около 1,6 на сто. Трети са ПАСОК, а крайната неофашистка партия "Златна зора" обяви, че е четвърта политическа сила в страната, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

В 19.00 часа приключи официално изборният ден в Гърция. Тези резултати бяха очаквани. При вече обявените близки резултати на дясната партия Нова демокрация и радикалната левица СИРИЗА, никоя формация не е получила мнозинство и ще трябва да се сформира коалиционно правителство. Въпреки това тези резултати не могат да бъдат приети за крайни и могат да се променят до окончателното преброяване, което вероятно ще стане ясно на 18 юни.

До нови предсрочни избори се стигна, след като при предишния вот на 6 май не беше сформирано правителство. В 300-членния парламент тогава влязоха седем партии - Нова демокрация, Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, ПАСОК, "Независими гърци", Гръцката комунистическа партия (ККЕ), крайнодясната "Златна зора" и Демократичната левица. Нито една политическа формация обаче не получи достатъчно депутатски места, за да управлява самостоятелно. Опитите за сформиране на коалиционен кабинет се провалиха, а парламентът заседава само един ден, преди да бъде разпуснат и да бъдат насрочени нови избори. Назначено беше служебно правителство начело с Панайотис Пикраменос.