Нов етап от разследването на самолетната катастрофа в Източна Украйна
Нов етап от разследването на самолетната катастрофа в Източна Украйна / БГНЕС

Втората фаза от разследването на обстоятелствата около катастрофата на малайзийския "Боинг-777" край Донецк ще започне в най-близко време, съобщи комисията по разследването на причините за падането на самолета, съобщи ИТАР-ТАСС. Въпросът е бил обсъден на среща на представители на Холандия, Австралия, Малайзия, Украйна и ОССЕ.

"Всички страни са изразили готовност за продължаване на ефективното си сътрудничество, за да се възползват колкото се може по-бързо от прекратяването на огъня и да започнат втория етап на разследването с цел да го завършат до настъпването на зимата", са казва в съобщението.

Холандските представители са казали, че разполагат с 283 уникални ДНК профили на загиналите пътници и до днес са идентифицирани 193-ма от тях.

Най-вероятният сценарий за катастрофата на малайзийския самолет по полет 17 в Украйна, по който работят десетки следователи, е, че той е бил свален от земята.

Фред Вестербеке от холандската национална прокуратура каза пред репортери днес, че именно тази версия най-силно ангажира вниманието на следователите.

Друго холандско разследване заключи по-рано тази седмица, че корпусът на самолета е бил поразен от множество обекти, летящи с голяма скорост, но се въздържа да нарече това удар от ракета.

Пътническият лайнер на Малайзийските авиолинии, по редовен полет от Амстердам за Куала Лумпур се разби на 17 юли в Донецка област в Източна Украйна. Загинаха всички 298 души на борда. Повечето от тях бяха холандци.

Източник: БТА