Нигерийски бунтовници прекъснаха едностранно примирие с правителството
Нигерийски бунтовници прекъснаха едностранно примирие с правителството / снимка: Reuters

Главната бунтовническа групировка в богатия на петрол нигерийски щат Делта на Нигер обяви, че прекратява едностранно обявеното си примирие с правителството на Нигерия, предадоха световните агенции. Движението за освобождение на Делтата на Нигер (ДОДН) обяви в изявление, че примирието му с властите от 25 октомври е прекратено.

"ДОДН предупреждава всички петролни компании да спрат работата си, защото всяка нападната действаща инсталация ще бъде изравнена със земята", се казва в изявлението на групировката.

Правителството на Нигерия е предложило на бунтовниците програма за амнистия, която включва даване на пари в брой при разоръжаване. Въпреки надеждите за запазване на примирието, екстремистите заявиха, че правителството се държи "като победител над завладян народ".

ДОДН посочва, че не вярва правителството да приеме исканията му за повече контрол над територията и петролните ресурси на Делтата на Нигер. "Достатъчно ясно е вече, че правителството на Нигерия не възнамерява да разгледа исканията ни за контрола над ресурсите и земята. Всички компании, свързани с петролната индустрия в Делтата на Нигер трябва да са готови за тотална атака срещу инсталациите и персонала им", се предупреждава в изявлението, цитирано от БТА.

ДОДН е отговорно за някои от най-големите нападения в Делтата на Нигер през последните години. То бе значително отслабено, след като главните му водачи и хиляди бойци приеха предложената от правителството амнистия и свалиха оръжие. Петролната инфраструктура в Делтата на Нигер обаче е изключително уязвима и не са нужни много ресурси за извършване на нападение, отбелязва Ройтерс.