Нетаняху обвини критиците на Израел в лицемерие
Нетаняху обвини критиците на Израел в лицемерие / снимка: Reuters

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини критиците на еврейската държава в лицемерие и защити операцията на специалните сили, които задържаха флотилията с хуманитарни помощи за ивицата Газа в операция, в която загинаха най-малко девет души, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Държавата Израел е изправена пред чуждестранни нападки, основани на лицемерие. И това не се случва за първи път", заяви в телевизионно обръщение Нетаняху, цитиран от ДПА. Това е първата му официална реакция на кризата с хуманитарната флотилия. Той подчерта, че Израел няма да премахне блокадата на контролирания от ислямското движение Хамас палестински анклав, защото в противен случай той би се превърнал в база за ирански ракети, които ще застрашат както Израел, така и Европа. Нетаняху сравни ситуацията с критиките, отправени срещу Израел заради военната офанзива в ивицата Газа миналата зима.

"Ние действахме срещу хилядите ракети, които Хамас изстреля срещу израелски граждани. Хамас стреля по цивилни. Хамас се кри зад цивилни. Израелските сили за отбрана действаха срещу Хамас, като положиха всички усилия, за да не наранят цивилни. Въпреки това кого обвини ООН във военни престъпления? Не Хамас, а Израел. За мое съжаление нещо подобно се случва и сега", заяви премиерът.

Нетаняху каза също, че Хамас продължава да внася контрабандно ракети от Иран, за да ги използва срещу израелски градове извън ивицата Газа, включително Тел Авив. "Затова е наше право и наш дълг, продиктуван от здравия разум и международното право, да попречим на тези ракети да стигнат до Газа по море, по земя, или по въздух", заяви премиерът. "Този дълг беше осъзнат от предното правителство, което наложи блокада на Газа. Целта на тази флотилия беше да пробие морската блокада, а ако това се беше случило, тя щеше да бъде последвана от още десетки, стотици кораби".

"Размерът на оръжията, които могат да бъдат внесени с кораб, е много по-голям от това, което сме виждали досега", предупреди Нетаняху, като направи препратка към оръжията, внасяни в ивицата Газа през тунелите за контрабанда под границата с Египет.

Той отбеляза, че израелските специални части са поели сравнително лесно контрола върху пет от корабите във флотилията, допълва БТА. "Но на шестия кораб видяхме действия, режисирани от терористи, свързани с Хамас. Това не беше лодката на любовта. Имаше опит за линч на израелски войници", настоя Нетаняху. "Нима това са миролюбци? Пацифисти? Това бяха поддръжници на тероризма, екстремисти", отсече премиерът.