Нетаняху и Барак са на еднакви позиции спрямо борбата с иранската заплаха
Нетаняху и Барак са на еднакви позиции спрямо борбата с иранската заплаха / снимки: Reuters, архив

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната Ехуд Барак „са на еднакви позиции спрямо борбата с израелската заплаха” и „подобряването на отношенията със САЩ”, предаде АФП, като се позова на общо комюнике, разпространено след състоялата се късно снощи среща на премиера и министъра.

Нетаняху повикал Барак в кабинета си в зданието на правителството, за да поиска от него разяснения за срещите на министъра на отбраната с американски представители, за които премиерът не бил информиран предварително. В комюникето се изтъква, че Барак и Нетаняху са на еднакви позиции спрямо Иран и отношенията със САЩ, „като се следват насоките, дадени от премиера”. Целта на срещата според израелското радио, цитирано от АФП, била „да се преодолеят различията между Нетаняху и Барак, които застрашават сигурността на Израел”.

Раздразнението на Нетаняху бе предизвикано от неотдавнашната среща на Барак с кмета на Чикаго Рам Еманюел, който е бивш началник на кабинета на президента на САЩ Барак Обама. Според съобщения в медиите на тази среща Барак се разграничил от позицията на Нетаняху, че ако Иран премине отвъд т. нар. червена линия и САЩ, и Израел ще бъдат принудени да прекратят ядрената програма на Ислямската република с превантивни военни удари.

Нетаняху и Барак са на еднакви позиции спрямо борбата с иранската заплаха
netinfo


Тази позиция на израелския премиер създаде сериозни проблеми в отношенията между САЩ и Израел, тъй като Белият дом настоява да се следва пътя на дипломацията и международните санкции срещу Техеран, посочва БТА. Противоречията, възникнали между Нетаняху и Барак създаваха реална опасност от правителствена криза в Израел в изключително неудобен за това момент и бяха интерпретирани от някои наблюдатели като „опасност за националната сигурност”, посочва агенцията.