Нетаняху и Барак искали да ударят Иран още през 2010 г.
Нетаняху и Барак искали да ударят Иран още през 2010 г. / снимка: Reuters

Израелски документален филм твърди, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е наредил на армията да се подготви за удар срещу ирански ядрени обекти през 2010 година. Тогава той получил отговор, че армията не е подготвена за това нападение, предаде Асошиейтед прес.

В излъчени днес от израелския "Канал 2" откъси от документалния филм се твърди, че тогавашният началник-щаб на въоръжените сили Габи Ашкенази и шефът на Мосад Меир Даган се противопоставили на заповедта да повишат степента на бойна тревога до "Еф-плюс", което означава, че ударът може да е неизбежен, съобщава Ройтерс.

В интервю за разследващото предаване "Увда" министърът на отбраната Ехуд Барак заявява, че Ашкенази му казал, че армията няма оперативния капацитет за успешен удар срещу обекти на иранската ядрена програма, с която Израел смята, че се цели производството на оръжия - твърдение, което Техеран отрича.

В документалния филм се казва, че Ашкенази оспорва преценката на Барак и че заявил пред доверени хора, че макар и армията да има капацитета за подобен удар, това би била стратегическа грешка.

В репортажа се допълва, че той предупредил, че дори само издаването на заповед за повишаване на степента на бойна готовност можело да постави началото на поредица от събития, които било възможно да излязат от контрол и да доведат до по-голям конфликт, пише БТА.

В откъс преди излъчването на цялото предаване по-късно днес, Барак омаловажи значението на заповедта.

"Не е вярно, че създаването на ситуация, в която израелските сили за самоотбрана са в бойна готовност за няколко часа или няколко дни, за да извършат определени операции, означава, че Израел е принуден да води война", каза Барак.

Даган - който, откакто се оттегли като шеф на Мосад, се противопоставя на едностранно израелско нападение срещу Иран - обвини Нетаняху и Барак, че по онова време се опитали да започнат незаконна война без одобрението на кабинета, се казва в репортажа, който цитира участници в обсъждания в сферата на сигурността.

Оттогава Барак и Нетаняху не дават индикации за предстоящо нападение срещу Иран.