НАТО зове Русия да предприеме стъпки за успокояване на обстановката в Украйна
НАТО зове Русия да предприеме стъпки за успокояване на обстановката в Украйна / снимка: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Русия да предприеме четири стъпки за успокояването на обстановката в Украйна. Тези стъпки са били утвърдени днес от министрите на външните работи от пакта.

Москва е призована да предприеме истински действия за спадане на напрежението; да създаде условия за приложението на мирния план на украинския президент Петро Порошенко; да прекрати подкрепата си за въоръжените отцепнически групи; да пресече прилива на бойци през нейните граници. Планът на президента Порошенко е сириозна стъпка напред и го приветстваме, заяви Расмусен.

Той съобщи, че външните министри днес са решили да бъде обособен доверителен фонд в подкрепа на украинските структури за сигурност. Сериозно сме решени да подкрепим Украйна, приехме мерки тя да се защити сама, добави генералният секретар. Русия наруши правилата и подкопа доверието, публично определи НАТО като заплаха, като същевременно нейните действия в Украйна създадоха опасност за международния ред. Не виждаме промяна в поведението на Русия. Нямаме друга възможност, освен да запазим прекратено двустранното ни сътрудничество, докато Москва не се върне към международните си задължения, заяви Расмусен.

Източник: БТА