Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг / БГНЕС
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Северна Корея да се откаже веднъж завинаги от програмите си за оръжия за масово унищожение. Той отправи този призив в съвместно изявление с японския премиер Шиндзо Абе в централата на пакта в Брюксел.

Северна Корея обещава още много "подаръци" на Запада

Пхенян продължава изпитанията на ракети с все по-голям обсег и това е ярко нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, както и заплаха за международния мир и сигурност, посочи Столтенберг. Северна Корея трябва да спазва международните си задължения и да прекрати ракетните си програми, Пхенян трябва да изостави програмите си за масово унищожение веднъж завинаги и да се ангажира с диалог с международната общност, добави той.

Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета

Столтенберг съобщи, че е получил от Абе покана да посети Токио до края на годината. Генералният секретар отбеляза, че Япония е най-дългогодишният партньор на НАТО сред държавите извън евроатлантическата общност.

Пентагонът: Северна Корея е заплаха за САЩ и техните съюзници

Премиерът Абе съобщи, че НАТО предлага Япония да открие своя мисия в алианса. Той добави, че неговата страна ще изпрати офицер за връзка в командването на пакта по военноморските операции във Великобритания.
БТА