НАТО е готова да увеличи помощта си за Украйна
НАТО е готова да увеличи помощта си за Украйна / снимка: БГНЕС, архив

НАТО е готова да увеличи помощна си за Украйна срещу руската агресия, заяви генералният секретар на ООН Андерс Фог Расмусен на пресконференция в украинската столица, предаде АФП.

Генералният секретар обаче поясни, че НАТО няма за доставя оръжие на Украйна, но страните членки могат да го направят, допълва ИТАР-ТАСС. „По отношение на доставките на военно оборудване - това не е работа на НАТО. В нашия алианс с доставките на оръжия се занимава не НАТО, а конкретните страни от НАТО”, припомни генералният секретар.

Той допусна участието на Украйна в учения на алианса в близко време. „В краткосрочна перспектива мога да предложа на Украйна участие в учения на НАТО”, каза Расмусен.

Генералният секретар на алианса призова Русия да изтегли войските от границата с Украйна, предаде АФП. „Русия продължава да дестабилизира Украйна и да подкрепя серапатистите”, каза Расмусен. Той подчерта, че падането на малайзийския самолет на 17 юли в Източна Украйна показва какви са последиците от тази подкрепа.

Генералният секретар на алианса предупреди, че в случай на въвеждане на руски миротворци в Украйна, Русия ще се окаже в международна изолация, предаде ИТАР-ТАСС. „На настоящия етап това е хипотетичен въпрос, но ние сме силно обезпокоени, че Русия продължи да държи на този вариант като на резервен вариант”, каза Расмусен.

Той предупреди, че ако Русия продължи интервенцията си, то ще последват нови по-строги санкции, предава БТА. „Свободата и бъдещето на Украйна са заплашени от сепаратисткия бунт в източната част на страната, който се ползва с нарастваща подкрепа от страна на Русия”, каза Расмусен.

Генералният секретар посочи, че алиансът е преустановил сътрудничеството си с Русия във всички области, визирайки сътрудничеството в Афганистан, сътрудничеството в операциите срещу тероризма, сътрудничеството борбата с трафика на наркотици и срещу пиратските набези, предаде ИТАР-ТАСС.

Расмусен припомни, че НАТО и Русия в миналото са имали общи интереси. Той добави, че преустановяването на сътрудничеството ще си остане в сила, докато Руската федерация не започне да се придържа към основните принципи, установени в документите, дефиниращи двустранното сътрудничество на НАТО с Москва, предаде ИТАР-ТАСС.

Генералният секретар посочи, че НАТО е взела решение да организира специално заседание за Украйна на предстоящата си среща на върха в Уелс на 4 и 5 септември. „Като знак за нашата силна подкрепа и солидарност, ние решихме да организираме специално заседание с участието на Украйна на предстоящата среща на върха”, каза Расмусен, цитиран от ДПА. Той изрази надежда, че тогава ще бъде приета съвместна
декларация за бъдещо сътрудничество и подчерта, че нетърпение очаква украинския президент Петро Порошенко да присъства на това заседание.

По-рано днес Порошенко награди Расмусен с Ордена на свободата - най-висшето държавно отличие, връчвано на чужденци, предаде ИТАР-ТАСС.