Насилието в Киргизстан е било предизвикано от „трета страна?
Насилието в Киргизстан е било предизвикано от „трета страна? / снимка: Reuters

Узбекистанският президент Ислам Каримов заяви, че насилието в Киргизстан е било предизвикано от „трета страна", която е искала да разпали конфликт между съседите Киргизстан и Узбекистан, предаде АФП. „Не смятам, че това, което се случи, беше етнически конфликт, защото узбеките и киргизите нямат причини за такъв. Тези кървави събития бяха организирани от трета страна", каза Каримов, цитиран от руската агенция РИА Новости.

„Онези, които организираха тази провокация, искат да вкарат Узбекистан в този конфликт, но Узбекистан никога няма да се замеси в конфликт на чужда територия и няма да го позволи", допълни президентът. „Ние сме достатъчно силни и опитни, за да решим сами този проблем с Киргизстан", подчерта той.

Същевременно американският държавен секретар Хилари Клинтън подчерта необходимостта да се окаже подкрепа на временното правителство в Киргизстан в усилията му да възстанови реда и да разпредели хуманитарната помощ, съобщава АФП. Клинтън посочи, че американската администрация поддържа връзка с властите в Узбекистан, където потърсиха убежище близо 100 000 етнически узбеки след сблъсъците в Киргизстан.

Тя обаче отказа да изрази становище за причините за етническите сблъсъци, при които загинаха близо 200 души. „Смятам, че е твърде рано да се каже какво стоеше в основата на този взрив от насилие", пише БТА, цитирайки думите на Клинтън. Според националната информационна агенция УЗА Каримов и Хилари Клинтън са разговаряли вчера по телефона. Двамата обмениха мнения за начините за излизане от това трудно положение и най-вече за възможно най-бързото стабилизиране на Киргизстан, посочи УЗА.

Съветът на ООН по правата на човека призова правителството на Киргизстан да проведе „обстойно и прозрачно разследване" на етническите сблъсъци, предаде ИТАР-ТАСС. Призивът беше отправен в резолюция, приета вчера в рамките на 14-та сесия на Съвета по правата на човека в Женева. В документа се осъждат „категорично нарушенията на правата на човека, извършени по време на протестите", съпровождащи смяната на правителството в Киргизстан, както и „провокациите и насилието" в градовете Ош и Джалалабад.