Нападнаха полицай в Брюксел, опитал да установи самоличността на жена с бурка
Нападнаха полицай в Брюксел, опитал да установи самоличността на жена с бурка / снимка: БГНЕС, архив

Над сто демонстранти са нападнали тази нощ полицейски участък в един от основните имигрантски квартали на Брюксел - "Моленбек", след като полицията направила опит да установи самоличността на жена, носеща бурка, съобщи БТА, позовавайки се на Ер Те Ел.

Това е първият сериозен случай на проява на насилие след въвеждането преди година на закона, с който в Белгия бе забранено носенето на обществени места на воал, закриващ цялото лице. Полицейски патрул опитал да провери забулена жена, а тя на свой ред ударила полицайка в лицето и счупила носа й, се отбелязва в информацията.

Жената била задържана, а след това освободена. Тя изпратила съобщение по телефона за случилото се на свои познати, в резултат на което групата демонстранти бързо се събрала пред полицейското управление. При демонстрацията, за която се подозира, че е била организирана от крайното ислямистко движение "Шериат за Белгия" (Sharia4Belgium), са нанесени материални щети.

Полицията опровергава информацията, че задържаната е чужденка - оказва се, че тя е белгийка от белгийски произход, приела исляма. В месеците след въвеждането на закона за забрана на бурката в Брюксел бяха регистрирани единични случаи на съпротива на неговото приложение, които, макар и понякога съпроводени с размяна на шамари между полицаи и съпрузите на забулените жени, досега не бяха прераствали в масови демонстрации и прояви на насилие.