Халид Масуд, който стои зад терористично нападение на парламента в Лондон тази седмица, е мюсюлманин с история на насилие и известен на службите за сигурност, но само като "периферна" фигура.
 
Полицията съобщи, че 52-годишният нападател, който се подвизавал и под имената Ейдриън Елмс и Ейдриън Ръсел Аджайо, не е бил обект на разследване към датата на инцидента, при който загинаха четирима души и десетки бяха ранени. Полицията вярва, че той е действал сам, но описва нападението му като "ислямистко вдъхновено", след като джихадистката групировка "Ислямска държава" го обяви за един от своите "войници".
 
СНИМКИ: Нападението пред британския парламент

Масуд е роден на Коледа през 1964 г. от самотна майка, която се жени повторно, когато е бил дете. Заедно с доведените си братя, той живял в района на Кент в югоизточната част на Англия.
 

Guliver/Getty Images


Бивши негови съученици разказват, че той бил популярен в училище, но пък е определян с "безотговорен" характер. Първият му досег със закона е през 1983 г. с присъда за телесно увреждане и още няколко обвинения за нападение и незаконно притежание на оръжия през годините.
 
Лондонският терорист воювал в Босна в състава на ислямистка групировка

Марк Ашдаун, стар приятел от училище, споделя, че съученикът им имал афинитет към купоните, алкохола, наркотиците и момичетата. По неговите думи Халид се е променил след бой в местна кръчма в село Съсекс през 2000 г., при който е арестуван заради тежка телесна повреда.
 
"Когато за пръв път излезе от затвора, той ми каза, че ще стане мюсюлманин. Помислих си, че се шегува“, казва Ашдаун пред в. "Сън". "Той беше станал много по-тих и сериозен", разказва съученикът.
 
"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Лондон

Лий Лорънс, друг свидетел на побоя в кръчмата, споделя, че Масуд е казвал: "Аз просто искам кръв, мечтая за убийството на някой".
 

Guliver/Getty Images


Халид Масуд е прекарал известно време като учител по английски в Саудитска Арабия между 2005 и 2015 г. Според посолството на кралството в британската столица, "по времето на престоя си в Саудитска Арабия, лицето не се е появявало в полезрението на службите за сигурност и няма криминално досие в страната".
 
Масуд е живял на няколко места около Южна Англия през годините и е баща на две дъщери от първата си съпруга, преди краткотрайния брак с мюсюлманка. Английската полиция смята, че преди атаката, той е пребивавал в централния град Бирмингам с друга своя партньорка. В нощта преди нападението е останал в хотел в Брайтън. По-рано е взел и кола под наем.
 
Автомобил блъсна пешеходци в Лондон, петима са в болница (ВИДЕО)

От ръководството на хотела отричат клиентът им да е имал съмнителен вид и дори го описват като "приятелски настроен и усмихнат" човек.
 

Guliver/Getty Images


Терористът прегази много пешеходци на моста в центъра на Лондон в сряда след обяд, изостави колата си до парламента, наръга с нож полицай до входа и се опита да влезе в сградата, но беше смъртоносно прострелян.
БГНЕС