Най-малко 20 убити при боеве в Сирия в четвъртък
Най-малко 20 убити при боеве в Сирия в четвъртък / снимка: Reuters, архив

Най-малко 20 души бяха убити в четвъртък в Сирия при възобновяване на боевете между привърженици и противници на режима, съобщи Ройтерс, като се позовава на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права.

Десет души са били убити в северната провинция Идлиб, когато верни на президента Башар ал Асад войници щурмували град Биниш и започнали боеве с дезертьори от сирийската армия и въоръжени мъже.

В южната провинция Дераа, където за първи път избухна продължаващата шести месец вълна от протести срещу Асад, шестима войници и двама дезертьори са били убити при сблъсък в град Хаара, посочва БТА. Един цивилен също загинал в престрелките. Войник е бил убит в град Хомс.

Арабските монархии от Съвета за сътрудничество в Залива призоваха за спешна среща на арабските външни министри, посветена на репресиите срещу протестното движение в Сирия, предаде Франс прес. Съветът уточнява в комюнике, че срещата на арабските министри трябва да разгледа "ситуацията в Сирия, която определено се влоши в хуманитарен аспект, и средствата и мерките, които да сложат край на кръвопролитието и да спрат машината на насилието".

Комюникето не посочва дата за предложената среща, нито естеството на предвидените мерки за прекратяване на насилието в Сирия. На среща на 13 септември в Кайро арабските външни министри призоваха сирийските власти незабавно да прекратят кръвопролитието.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай призова международната общност да предприеме спешни мерки за защита на цивилните в Сирия, след като жертвите от седеммесечните антиправителствени безредици в страната надхвърлиха 3000, съобщава Асошиейтед прес.

Пилай предупреди, че ако не се предприемат спешни действия, безмилостните репресии на режима в Сирия може да тласнат страната към кървава пълномащабна гражданска война. Пилай не уточни какви мерки би трябвало да бъдат взети от международната общност, освен вече наложените санкции на режима на Асад. Говорителят на Пилай Рупърт Колвил заяви пред репортери в Женева, че Съветът за сигурност на ООН ще реши кои действия са подходящи.

"Направеното досега не дава резултати и всеки ден убийствата продължават ", подчерта Колвил, който изтъкна, че надеждата, че нещата ще се оправят, не е достатъчна.

В антиправителствените протести в Сирия, започнали през март, са загинали вече над 3000 души. От тях най-малко 187 са деца, съобщи Пилай. Само за последните десет дни в Сирия са загинали над сто души. Колвил отбеляза, че стотици протестиращи са били арестувани, задържани, измъчвани или изчезнали безследно. Семействата на антиправителствените демонстранти вътре и извън страната също са тормозени.