Най-малко 11 демонстранти бяха убити от сирийската армия
Най-малко 11 демонстранти бяха убити от сирийската армия / снимки: Reuters

Сирийските сили за сигурност убиха днес най-малко 11 цивилни демонстранти, сред които едно дете, предаде Франс прес, като се позова на активисти. Държавната телевизия съобщи, че трима членове на силите за сигурност са загинали при бомбено нападение в централния град Хама. Хиляди хора се включиха в протести в много сирийски градове с искане за оставката на президента Башар ал Асад, въпреки масираното присъствие по улиците на полицаи и войници. Силите за сигурност убиха двама демонстранти в централния град Хомс, петима - в южния Дераа, трима - в района на столицата Дамаск, и един - в Хама. Десетки цивилни демонстранти бяха ранени.

Днешното насилие идва ден преди изтичането на новия ултиматум на Арабската лига, която заплаши Сирия с икономически санкции, ако репресиите не спрат.

Сирийски сили са подложили на обстрел село близо до границата с Турция, предаде ДПА, като се позова на опозиционери. Сирийските сили за сигурност, подкрепяни от танкове, обстрелваха в продължение на три часа селището Маарет ан Нааман в провинция Идлиб, каза Омар Идлиби, базиран в Ливан сирийски опозиционер. Смята се, че селището е убежище на дезертьори от армията.

Идлиби добави, че репресиите на правителството срещу протестите през изминалата нощ в централната провинция Хомс са довели до смъртта на осем души, с което броят на убитите вчера става 20.

Сирийски представител заяви, че Дамаск "по принцип" е съгласен да допусне наблюдатели на Арабската лига, предаде Асошиейтед прес. Служителят, пожелал да не се разкрива името му, обаче каза, че Сирия все още проучва подробностите. По-рано тази седмица Арабската лига замрази членството на Сирия заради смазването на антиправителствените протести. Организацията предложи да изпрати наблюдатели, които да се опитат да помогнат за прекратяване на кръвопролитията.

Според ООН над 3500 души са убити в Сирия от началото на продемократичните протести в средата на март.

Френският министър на външните работи Ален Жупе заяви, че е дошъл моментът да се засилят санкциите срещу сирийския режим, предаде АФП. Положението не е поносимо и продължаването на репресиите е недопустимо, добави Жупе пред журналисти по време на визита в Анкара. Не е нормално Съветът за сигурност на ООН да не се е произнесъл досега, каза още Жупе. Надявам се, че тези, които блокират всяка резолюция, ще осъзнаят действителността, посочи френският външен министър.

Жупе заяви още, че вече е твърде късно за сирийския режим, за да може да се запази, тъй като не е предприел реформите, искани от международаната общност, предаде АФП. Ние смятаме, че режимът не пожела да започне програма за реформи и че сега е твърде късно, посочи Жупе след среща в парламента с председателя на комисията по външни работи Волкан Бозкър. Жупе подчерта, че Франция и Турция имат съвсем сходни подходи по отношение на сирийската криза и ще рабоят заедно по този въпрос.

На въпрос дали Турция, която има 800-километрова граница със Сирия, трябва да създаде буферна зона, за да защити цивилното сирийско население, както предложи сирийската опозиция, Журе отговори: "Турция трябва да вземе решение по този въпрос. Ние смятаме, че това трябва да се осъществи в рамките на една международна акция". Френският външен министър добави, че Съветът за сигурност на ООН е единствената инстанция, която може да налага принудителни мерки.

Жупе пристигна в четвъртък в Истанбул, където разговаря с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и се срещна на работна вечеря с турския си колега Ахмет Давутоглу. Френският външен министър е на двудневно посещение в Турция, посветено основно на проблема за Сирия. След визитата в Турция френският външен министър ще посети Обединените арабски емирства.

Наймалко 11 демонстранти бяха убити от сирийската армия
netinfo
Има риск от развитие към гражданска война в Сирия, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу в интервю за АФП. Дезертьори от сирийската армия се появяват в последно време и поради този факт има риск от развитие към гражданска война, посочи Давутоглу. Досега е трудно да се говори за гражданска война, защото в една гражданска война има две страни, които се бият. А в сегашния случай в повечето време цивилните са тези, които са нападани от силите за сигурност. Но винаги има опасност това да се превърне в гражданска война, каза турският външен министър.

Все повече се съобщава за стълкновения между дезертьори от сирийската армия и редовните сили за сигурност в различни части на страната, отбелязва АФП. Агенцията припомня,че полковник Риад ал Асад от сирийската армия намери убежище в Турция. Полковник Асад оглавяваше въоръжената опозиционна група "Свободна сирийска армия". На въпрос по повод това, че полковник Асад прави политически декларации в Турция, Давутоглу заяви, че този дезертирал от сирийската армия офицер е бил приет в Турция единствено "на хуманитарна основа". Всички сирийци, които избягаха от операциите или от масовите избивания /в Сирия/, са гости, каза Давутоглу, цитиран от БТА. Не само полковник Асад, а около 8000 сирийци пребивават в Турция със същия статут. На тях се оказва помощ на хуманитарна основа, уточни турският външен министър.

Турция ще окаже помощ на Сирийския национален съвет, който обединява повечето от сирийските опозиционни течения, посочи още турският външен министър. Ние ще помогнем на Сирийския национален съвет да укрепне като развие отношенията си с международната общност и със сирийския народ, каза той. На този етап е важно Сирийският национален съвет да има достъп до международната общност, до сирийския народ и да се сдобие със солидна база като организация на сирийския народ, добави Давутоглу. Турският външен министър вече два пъти разговаря с представители на Сирийския национален съвет, който бе създаден след няколко срещи в Турция, припомня АФП.

В отговор на въпрос за евентуално създаване на буферна зона в Сирия или на забранена за полети зона над сирийска територия с цел защита на цивилното население, Давутоглу каза, че подобни решения зависят от развитието на ситуацията.

Турция сама не може да реши това, трябва да има международен консенсус по тези въпроси, добави турският външен министър.

По повод санкции срещу Сирия, Давутоглу потвърди, че Турция възнамерява да предприеме подобни санкции в консултации с Арабската лига.

Министрите на икономиката на страните от Арабската лига и Турция ще се съберат и ще видим какво ще стане. Повечето от санкциите ще бъдат икономически, каза Давутоглу.

Турция прекъсна връзките си с режима в Дамаск в знак на протест срещу репресиите срещу протестиращите в тази страна. Анкара се присъедини към решението на Арабската лига, която даде в сряда нов тридневен срок на Сирия, за да сложи край на кървавите репресии. Ако Сирия не се съобрази с това, срещу режима в Дамаск ще бъдат предприети икономически санкции.