Над 80 гангстери арестувани в Лос Анджелис
Над 80 гангстери арестувани в Лос Анджелис / снимка: sxc.hu

Повече от 80 членове на гангстерска банда, която е действала в околностите на Лос Анджелис и е нападала афроамериканци, бяха арестувани вчера по време на най-голямата акция срещу банди в историята на САЩ, предаде Франс прес.
   
Министерството на правосъдието съобщи, че близо 1400 представители на силите на реда са претърсили предградието Хавайски градини, в което преобладават испаноговорящи, и са арестували 88 души.
   
Срещу членовете на бандата Варио Хавайски градини са предявени федерални обвинения, че са използвали огнестрелно оръжие срещу служители на шерифската служба на Лос Анджелис и системно са тормозили афроамериканските жители.
   
"Спазващите закона граждани на Хавайски градини са били жертви на терор, етнически предразсъдъци и насилие зад всеки ъгъл в продължение на десетилетия", отбелязва Салвадор Ернандес, заместник-директор на бюрото на ФБР в Лос Анджелис.
 
Общо, 147 души са били посочени в пет федерални заповеди за арест, заявиха високопоставени лица. Някои от тях все още се издирват, очакват се нови арести.
   
Акцията от вчера е част от "Операция К.О.", която започна с разследване на убийството на заместник-шерифа на Лос Анджелис, Джери Ортис през 2005 г.
   
Ортис беше убит при опит да арестува предполагаем член на банда, заподозрян, че е стрелял срещу афроамериканец, съобщава БТА.
  
Властите съобщих, че при вчерашната акция са конфискувани повече от 100 оръжия и близо 14 кг. метамфетамини .
   
"Арестите от днес изпращат послание до тези, които носят насилие и опустошение по улиците на Лос Анджелис: силите на реда работят заедно, за да възстановят контрола  в нашите квартали и да спасят общностите ни от наркотрафикантите и бандите", заяви Тимъти Ландръм, член на американската агенция за борба с наркотиците.