Над 28% е била избирателната активност във Франция към 12 ч.
Над 28% е била избирателната активност във Франция към 12 ч. / снимки: Reuters

 

Повече от една четвърт от избирателите във Франция са пуснали до 12 часа бюлетините си на първия тур от президентските избори, обяви френското вътрешно министерство, цитирано от АП и АФП.

Към обяд избирателната активност е била 28,29 на сто, което е по-малко от регистрираните на първия тур през 2007 г. в същия момент, но повече, отколкото през предишните четири президентски избора.

На изборите преди 5 години за държавен глава на Франция, спечелени от Никола Саркози, в 12,00 ч. на първия тур активността бе 31,21 процента, а при приключването му тя достигна изключителните 83,77 на сто.

Слабата активност на гласоподавателите би променила политическата картина, тъй като тогава гласовете на идеологически ориентираните избиратели биха придобили по-голяма тежест от гласовете на по-голямата част от избирателите, които не са силно обвързани с конкретна партия, посочва БТА.

Кандидатът на крайнодесния Национален фронт Марин Льо Пен гласува в градчето Енен-Бомон в департамента Па дьо Кале. Подобно на другите кандидати, тя не внесе в кабината и десетте бюлетини на всички кандидати, като пренебрегна тези на основните си конкуренти, предаде ИТАР-ТАСС.

Над 28 е била избирателната активност във Франция към 12 ч
netinfo