Над 20 ранени при атентат срещу автобус в Тел Авив
Над 20 ранени при атентат срещу автобус в Тел Авив / снимки: Reuters

Над двадесет души бяха ранени при взрив в автобус 67 на една от най-натоварените пътни артерии на Тел Авив, близо до градския музей и почти срещу входа на щаба на израелските въоръжени сили. Трима от ранените са с опасност за живота, четирима имат среднотежки наранявания, а останалите са били приети с леки рани, заявиха израелски медици.

По информация на българското посолство в Израел до момента няма данни за ранени български граждани.

Според очевидец, цитиран от Асошиейтед прес, автобусът е напълно "овъглен". В него е имало малко пътници.

Полицията все още разследва дали бомбата е била предварително поставена в автобуса или атентатът е дело на камикадзе, посочва БТА.

Отговорността за терористичния акт поеха "Бригадите на мъчениците от Ал-Акса" - въоръженото крило на движението Фатах, предаде ИТАР-ТАСС. Агенцията се позова на палестински медии, които не съобщили повече подробности.

Над 20 ранени при атентат срещу автобус в Тел Авив
netinfo

Радикалното движение Хамас, което управлява ивицата Газа, приветства взривяването на автобуса в Тел Авив, окачествявайки го като "сюрприз" за народа на Газа, предаде ДПА.

"Поздравяваме атентатора," известиха високоговорители в град Газа.

Фаузи Бархум, говорител на Хамас, нарече терористичния акт "героично дело" и "закономерен изход от продължаващата агресия и убийствата на мирни палестинци в Газа".

Атентатът - първи в Тел Авив от 2006 година насам - бе извършен на осмия ден на израелската офанзива срещу ивицата Газа. той може да нанесе сериозен удар на посредническите усилия на Египет да договори прекратяване на огъня в ивицата Газа, отбелязват агенциите.