Над 100 000 сирийци са избягали от страната си през август
Над 100 000 сирийци са избягали от страната си през август / снимка: Reuters

Над 100 000 сирийци са избягали от страната си през август. Това е най-високият показател за един месец от началото на кризата в Сирия, заяви на пресконференция говорителката на Върховния комисар на ООН за бежанците Мелиса Флеминг, цитирана от ИТАР-ТАСС. Тя добави, че общият брой на сирийските бежанци е достигнал вече 235 000. Повечето от тях са избягали в съседните на Сирия страни.

Президентът на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) Петер Маурер се срещна в Дамаск със сирийския президент Башар Асад по време на мисия за постигане на по-добър достъп за хуманитарните работници, предаде Ройтерс.

МКЧК заяви, че Маурер е провел 45-минутен разговор с Асад.

Сирийският президенте уверил Петер Маурер, че подкрепя дейността на неговата организация на територията на Сирия, стига тя да си остава безпристрастна и независима, предаде Франс прес, като се позова на сирийската държавна телевизия.

Новият президент на МКЧК е приветствал волята за сътрудничество на сирийското правителство и установеното доверие между неговата организация и Дамаск, съобщи държавната телевизия, цитирана от БТА.

Според сирийската агенция САНА на срещата между Асад и Маурер са се обсъждали необходимите механизми за засилване на сътрудничеството между Сирия и МКЧК.

Маурер пристигна в Сирия в понеделник вечерта. Това е първата му визита в тази страна, откакто пое поста от Якоб Келенбергер на 1 юли тази година.

В Дамаск Маурер ще се срещне със сирийския министър на външните работи Уалид Муалем, с министъра на вътрешните работи Мохамед Ибрахим аш Шаар, с министъра на здравеопазването Саад Абдел Салам Найеф и с държавния министър по въпросите на националното помирение Али Хайдар.

Визитата на Маурер в Сирия ще продължи до четвъртък. Говорителка на МКЧК поясни, че той може да посети и засегната от конфликта зона, но не уточни коя.

МКЧК има 50 чуждестранни и сирийски работници в Сирия, но от края на юли движението им е ограничено в рамките на Дамаск заради ожесточените боеве.