Масови протести в Париж срещу повишението на данъците на горивата и управлението на президента Еманюел Макрон прераснаха в безредици в събота. Над 100 000 души са се включили в протестите във Франция. Според оповестени по-рано данни недоволните по улиците на столицата Париж са били около 8000 души, 5000 от които на булевард "Шанз-Елизе". Арестувани са 130 души при протестите, от които 42-ма в Париж. Пострадали са над 20 души, петима от които полицаи. Според властите до безредиците се стигнало заради провокации от страна на крайнодесни активисти към силите на реда. Полицията бе принудена да използва сълзотворен газ и водни оръдия. 
 

Протестите в Париж: Полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия
БГНЕС

Масовите протести срещу покачващите се цени на бензина и увеличаването на данъците започнаха миналия уикенд. Участниците в демонстрациите наричат себе си „жълти жилетки" - в съответствие с цвета на светоотразяващата екипировка, която шофьорите трябва да носят в опасни ситуации. Протестът беше планиран само за миналата събота, но вече е израз на гнева към президента Еманюел Макрон, който е наричан от демонстрантите „президентът на богатите”, отбелязва NOVA.

Протести в Париж: безредици и арести (СНИМКИ)

„В демонстрациите на територията на страната в събота, в разгара на събитията по обяд, са участвали 106 301 хиляди души. Това е значително по-малко от миналата събота, когато числото на демонстрантите бе около 282 710 души. Общо 1619 демонстрации бяха проведени във Франция. 130 души бяха арестувани и задържани ", заяви ръководителят на Министерството на вътрешните работи. "Искаме да отбележим, че действията на демонстрантите в страната, в събота са приели донякъде по-различен характер. В частност, имаше много повече случаи на блокиране на търговски центрове. Пострадалите бяха по-малко", каза Кастанер. Той обърна внимание на "ожесточаване на характера на редица действия в някои случаи". По-специално, в град Вилфранш в Югоизточна Франция, протестиращите са хвърляли камъни срещу полицията и пожарникарите. "Ожесточени сблъсъци се наблюдаваха в Париж, където в демонстрациите взеха участие активисти на крайнодесните кръгове. Но въпреки това, благодарение на умелите действия на силите за сигурност броят на пострадалите е минимален при такава ситуация", каза министърът.

Протестите в Париж: Полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия
БГНЕС


В Париж в събота демонстранти се събраха на централния булевард "Шанз-Елизе" с намерение да се отправят към Елисейския дворец - официалното седалище на президента, но бяха пресрещнати от полицейските части, които предварително бяха поставили ограждения на няколко места по булеварда. По-рано властите предупредиха, че няма да позволят там да има протест и предложиха на недоволните да се съберат около Айфеловата кула, малко по-далече от центъра.

Протестите в Париж: Полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия
БГНЕС

Някои протестиращи пееха националния химн, а други носеха плакати с лозунги като "Макрон - оставка" и "Макрон - убиец". Колоната, набъбнала до около 5000 души, се отправи към Триумфалната арка, но полицейските кордони застанаха на пътя й. Тогава тълпата тръгна обратно към площад "Конкорд", където по-рано им беше категорично отказано до проведат митинга си.


Полицаите известно време сдържаха протестната колона, но после бяха принудени да я изтласкат към средата на "Шанз Елизе", използвайки гранати със сълзотворен газ. Демонстрантите се опитаха да завият по две улици, водещи към Елисейския дворец, но и това не им бе позволено.

Според префектурата до днешните сблъсъци се стигнало заради присъствието в челото на колоната на протестиращите на стотина души от крайната десница, които провокирали пазителите на реда, опитвайки се да съборят огражденията, съобщи Франс прес.

Президентът Еманюел Макрон изрази своя "срам" от насилието, което беляза демонстрациите на "жълтите жилетки" в събота главно в Париж, осъждайки онези, които "нападат" силите на реда и "упражняват насилие спрямо други граждани". "Благодаря на нашите сили на реда за тяхната смелост и професионализма им. Срам за онези, които ги нападнаха. Срам за онези, които упражниха насилие спрямо други граждани и журналисти. Срам за онези, които се опитаха да сплашат избраните. Няма място в Републиката за такова насилие", коментира в „Туитър“ френският държавен глава.

Протестите в Париж в близост до Елисейския дворец приключиха в събота вечерта. Движението по централния булевард "Шанз Елизе" бе възстановено.