Мъж откри стрелба на летището във Форт Лодърдейл, има жертви и ранени
Мъж откри стрелба на летището във Форт Лодърдейл, има жертви и ранени / БГНЕС

Мъж откри огън, уби петима и рани осем души на Международното летище Форт Лодърдейл-Холивуд във Флорида, преди да бъде задържан, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Стрелбата станала в зоната за получаване на багаж на Терминал 2, който обслужва Делта Еър Лайнс и Еър Канада. Шерифската служба на окръг Броуард получила сигнал за изстрели на терминала около 12,55 ч. местно време (17,55 ч. по Гринуич). Кметицата на окръг Броуард Барбара Шариф каза, че стрелецът е действал сам и е задържан. Властите още не са посочили мотив.

Очевидци разказаха, че нападателят бил прострелян от полицията, докато се опитвал да презареди оръжието си. Властите опровергаха тези твърдения. Местното шерифство съобщи, че заподозреният е невредим и че правоприлагащите органи не са произвели нито един изстрел.

Мъж откри стрелба на летището във Форт Лодърдейл има жертви и ранени
netinfo

Представител на властите в окръг Броуард заяви, че стрелецът от летището е извадил оръжие от чекиран багаж, заредил го е в тоалетна и е започнал да стреля, убивайки пет души и ранявайки осем.

Той е бил пътник на канадски полет, съобщиха първоначално местните власти. От дипломатическото представителство на Канада във Вашингтон опровергаха твърденията, че стрелецът е пристигнал в САЩ с канадски полет."От американските власти разбрахме, че той е пристигнал с полет от Анкъридж през Минеаполис за Форт Лодърдейл", посочва посолството.

Не е сигурно дали стрелбата е била терористичен акт, посочи местното шерифство. То заяви също, че заподозреният за стрелбата се разпитва от ФБР.

"Multiple" people dead in #FortLauderdale airport shooting. One suspect in custody #Florida https://t.co/pQIg5GZfOt

— Sky News (@SkyNews) 6 януари 2017 г.

Брайън Сантяго, братът на сочения за извършител, 26-годишния Естебан Сантяго, заяви, че Естебан е получавал психологическо лечение, докато е живеел в Аляска, но че не знае за какво точно и че никога не са разговаряли за това.

Той посочи още, че Естебан Сантяго е роден в Ню Джърси, но на двегодишна възраст се е преместил със семейството си в Пуерто Рико. Естебан е израснал в южния крайбрежен град Пенуелас и няколко години е служил в пуерториканската Национална гвардия. Пуерто Рико влиза в състава на САЩ. През 2010 г. е пратен в Ирак, където в продължение на една година е бил на служба в инженерен батальон на американските въоръжени сили, заяви говорителят на пуерториканската Национална гвардия майор Пол Далън.

По-рано снощи американският сенатор Бил Нелсън заяви, че стрелецът е имал у себе си документи на военен с името Естебан Сантяго, но добави, че не е ясно дали те са негови. По думите на Нелсън зоната за получаване на багаж е уязвима "мека мишена", понеже там няма охрана. Мотив още не е установен, допълни той.

Мъж откри стрелба на летището във Форт Лодърдейл има жертви и ранени
netinfo

Появиха се съобщения за втора стрелба на летище Форт Лодърдейл, но властите заявиха, че те не почиват на реални факти.

Международното летище Форт Лодърдейл-Холивуд е второто по големина в Южна Флорида след Международното летище в Маями. Разположено е на около 30 км северно от Маями, близо до терминалите за круизните кораби в Порт Евърглейдс и през него минават много туристи, почиващи на Карибите.

Източник: БТА