Мъртвите риби в Дунав може да са попаднали там от други реки
Мъртвите риби в Дунав може да са попаднали там от други реки / снимка: Reuters
Мъртвите риби в Дунав може да са попаднали там от други реки
33407
Мъртвите риби в Дунав може да са попаднали там от други реки
  • Мъртвите риби в Дунав може да са попаднали там от други реки

Следващите 12 часа ще бъдат критични за спасителните операции в Унгария по неутрализирането на токсичната кал, изляла се от хвостохранилище. Замърсяването вече достигна Дунав, но нивото на алкалност е значително по-ниско, отколкото в началото. Властите в Унгария продължават да изсипват във водата на замърсените реки глина и киселина, за да неутрализират вредните вещества.

Пред Дарик говорителят на унгарската Агенция за борба с бедствията Джорджи Тотош съобщи, че в Дунав са открити няколко мъртви риби, но не ясно дали те не са попаднали там от замърсените по-малки реки:

„Алкалността на водата в Дунав, която измерихме е 8,5, което не е толкова лошо. Не е особено добър показател, но, но е съвместим с живота в реката. В понеделник pH нивото на алкалност беше 13. Продължаваме да изсипваме киселинни препарати в река Марцал, за да неутрализират основата. Според последните измервания алкалността е намаляла, но ние продължаваме неутрализирането, за да можем да бъдем сигурни, че водата, която достига Дунав, е чиста. Това, което не можем, да избегнем, е унищожаването на части от река Марцал. Намерихме няколко мъртви риби, но те може да са загинали заради различното ниво на алкалност на водата в Дунава, ако са били чувствителни към тези промени. Може и да са попаднали там вече мъртви, да са загинали в замърсените реки и да са умрели преди няколко дни".

Цялото интервю може да прочетете ТУК.