Москва търси убиеца на пилота на руския Су-24, свален от Турция
Москва търси убиеца на пилота на руския Су-24, свален от Турция / БГНЕС

Въздушнокосмическите сили на Русия и сирийската армия са организирали хайка за залавяне на Алпаслан Челик, който изяви претенции, че е убил пилота на руския Су-24, свален от турските ВВС. Това пише британският в. "Индипендънт", информира руското мрежово издание "Лента".

Пилотът на сваления от Турция Су-24 получи званието Герой на Русия

На 24 ноември 2015 г. турската бойна авиация свали изтребител-бомбардировач, участвал в руските военни действия в Сирия. Командирът на екипажа загина, а щурманът бе спасен. Алпаслан Челик, заместник-командир на Сирийската туркменска бригада, заяви, че двамата пилоти са били простреляни от него и бойците му още при катапултирането от машината.

Руски експерти не успяха да извлекат данни от черната кутия на сваления Су-24

Според "Индипендънт", залавянето на Челик е било сред основните цели на настъплението на сирийската армия в провинция Латакия, когато силите на президента Башар ал Асад превзеха ред ключови населени места, включително град Рабия - вероятно убежище на издирвания командир от сирийската туркменска групировка.

На 28 януари Челик се появил в Истанбул на погребението на турски активист от Партията на националистическото действие и заявил пред журналисти, че ще се върне в Сирия, за да се бори срещу терористичната групировка "Ислямска държава".

Путин нареди руските военни да действат максимално твърдо в Сирия (ВИДЕО)

Челик е син на функционер от същата партия и деен член на нейното бойно младежко крило - организацията "Сиви вълци". През декември руското външно министерство настоя пред турските власти да вземат "незабавни мерки за залавянето на Челик и неговите сподвижници, от които да се потърси наказателна отговорност за убийството на руския пилот", добавя "Лента".

Източник: БТА