Москва бавела разследването на трагедията край Смоленск
Москва бавела разследването на трагедията край Смоленск / снимка: Reuters, архив

Разследването на причините за катастрофата с полския президентски самолет на 10 април край Смоленск тъпче на едно място, защото Москва бави предаването на документи, свързани с трагедията, твърди днес в. „Газета виборча", цитирайки източник, запознат със следствието.

Русия бави предаването на информация за причините на катастрофата на анкетната комисия и прокуратурата на Полша", посочва изданието, твърдейки, че неотдавна Едмунд Клих, представител на полското правителство в комисията, е изпратил „твърдо" писмо до руската част на анкетната комисия. Става дума по-конкретно за документи, които могат да потвърдят или изключат евентуална отговорност на руската страна, например за техническото оборудване на летището в Смоленск или поведението на руските контрольори, информира БГНЕС.

„Започнаха проблемите. Руснаците не желаят да ни дадат достъп до документите", заявил Клих, според „Газета виборча".

На 10 април президентът на Полша Лех Качински загина при катастрофа на президентския самолет Туполев-154 край Смоленск, Западна Русия. При инцидента намериха смъртта си и всичките 96 души в самолета, разбил се на 400 км западно от Москва. Сред жертвите са още съпругата на Качински, началникът на генералния щаб и командващите видовете въоръжени сили, близки на хилядите полски офицери и интелектуалци, избити от сталиновата тайна милиция през 1940 г. в Катинската гора, бивши министри, заместник-министри, историци.