Мощно земетресение удари Мексико и Централна Америка, има загинали
Мощно земетресение удари Мексико и Централна Америка, има загинали / Thinkstock/Getty Images

Земетресение с магнитуд 7,1 разтърси южната част на Мексико и Централна Америка, съобщи Геофизичният институт на САЩ, предадоха световните агенции. По-късно Геофизичният институт на САЩ намали оценката на магнитуда до 6,9.

Най-малко двама души загинаха в Мексико, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на представители на властите. Няколко човека са били приети в болница. Нанесени са и материални щети. Най-малко двама души са загинали от срутени стени в гватемалския град Пати, провинция Сан Маркос. Общо загиналите в Гватемала са трима, съобщи Алехандро Малдонадо, директор на националната служба за борба с извънредните ситуации, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Най-малко 12 са получили болнична помощ, а 50 жилища са били евакуирани, съобщи говорител на пожарната в Сан Маркос. "Целият район на Сан Маркос е сериозно засегнат", заяви той.

В Чиапас хората са излезли на улиците и Червеният кръст съобщава, че лекува уплашени деца и възрастни. Един човек е загинал в мексиканския град Уистла, щата
Чиапас, също от срутване на стена.

По уточнени данни епицентърът на труса бил на тихоокеанския бряг, на 8 км североизточно от град Пуерто Мадеро, близо до границата с Гватемала и на дълбочина 92 км. По-късно Геофизичният институт съобщи, че епицентърът е бил на дълбочина 60 километра.

В столицата Мексико са се разлюлели сгради, а местни медии съобщиха, че трусът бил силно усетен в мексиканските щати Чиапас и Табаско. В западните части на Гватемала е имало прекъсване на електричеството. Трусът е бил усетен и в Салвадор.

"Сградите се движеха, прозорците на някои къщи и магазини се счупиха, а хората избягаха на улиците в тъмнината", описва преживяването пред АП Омар Сантос, чиновник в кметството. "Семействата в района са наистина уплашени заради цялото преживяване през ноември 2012 г.", обясни Луис Ривера, губернатор на Сан Маркос. В град Реформа е пострадало и общинското гробище, а в региона са получили щети 30 жилища.

Източник: БТА