Мосад вербували ирански опозиционери, представяйки се за агенти на ЦРУ
Мосад вербували ирански опозиционери, представяйки се за агенти на ЦРУ / снимка: БГНЕС, архив

Агенти на израелското Централно управление за разузнаване и сигурност (Мосад) са вербували ирански опозиционери, като за целта са се представяли за агенти на ЦРУ, пише в. "Кориере дела сера", като се позовава на американското сп. "Форин полиси", цитиращо неназован американски източник.

Операцията си израелските тайни агенти водили в периода 2007-2008 г. в Лондон. Тогава израелците помагали на Джундала - сунитското движение, действащо в югоизточната иранска провинция Систан-Белуджистан и замесено в множество атентати в Иран. Израелските агенти предоставяли на иранските дисиденти фалшиви американски паспорти и пълнели джобовете им с долари буквално под носа на ЦРУ.

Джундала първо беше малка група, настояваща за независимост, но после се превърна в сериозен противник на Иран. Джундала прибягна до камикадзета, за да извърши атентати срещу правителствени обекти, джамии и Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Тези нападения накараха мнозина да предположат, че Джундала е подпомагана от САЩ. Информации в "Ню йоркър" и по телевизия Ей Би Си говореха за подкрепа от ЦРУ. На тези твърдения Иран реагира остро и прати на бесилото множество лидери на движението. През февруари 2010 година Джундала загуби при неизяснени обстоятелства своя лидер Абдул Малик Риги. Иранците твърдяха, че са го арестували, докато бил на път от Дубай за Киргизстан. Но според друга версия той е бил арестуван от пакистанци, които после са го предали на Иран. Първо обаче са попитали ЦРУ дали е съгласно и американците са дали зелена светлина, се твърдеше в тази версия. Риги беше съден и по време на процеса заяви, че се е срещал в Мароко с контактьори от НАТО, които в действителност били агенти на Мосад. На 20 юни 2010 година Риги беше обесен.

Статията във "Форин полиси" може да бъде интерпретирана и като сигнал на Вашингтон към Иран след убийството на ирански ядрен физик - един вид "нямаме нищо общо с това, както и с твърденията на някой, когото сте заловили, че работи за нас", коментира в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА.

Този сигнал не означава, че американското разузнаване и израелското разузнаване не са си сътрудничили по ключовото досие Иран. Напротив, отношенията между двете разузнавания са тесни и те се допитват по-често помежду си, но САЩ искат да водят играта. Или казано с други думи, САЩ се безпокоят, че Израел може да действа по-крайно, както когато е използвал прикритието на ЦРУ, за да вербува хора от Джундала.