/ БТА
Няколко хиляди души се събраха в Ниамей в подкрепа на военните лидери, стоящи зад преврата от миналия месец, ден след като на посланика на Франция в Нигер бе поставен ултиматум да напусне страната, съобщават журналисти от АФП.

Стадионът "Сейни Кунче", най-големият в Нигер с капацитет от 30 000 места, беше препълнен на две трети и се чуваха звуци от вувузели.

Трибуните бяха осеяни със знамената на Нигер, Алжир и Русия, а в центъра на терена се появиха акробати, боядисани в националните цветове на Нигер.

"Имаме право да изберем партньорите, които искаме, Франция трябва да уважи този избор", заяви Рамату Ибрахим Бубакар, модел, облечен с нигерийски знамена от главата до петите.

"В продължение на шестдесет години никога не сме били независими, само от деня на държавния преврат", каза тя.

Френската армия отрича да е искала да използва въздушното пространство на Алжир за операция в Нигер

Бубакар добави, че страната напълно подкрепя Националния съвет за защита на родината (CNSP), който пое властта след свалянето на правителството на президента Мохамед Базум на 26 юли.

CNSP се ръководи от генерал Абдурахаман Тиани, който превърна бившата колониална сила Франция в своя нова цел.

В петък Министерството на външните работи на Нигер обяви, че френският посланик Силвен Итте има 48 часа да напусне, като заяви, че е отказал да се срещне с новите управляващи и се позова на действия на френското правителство, които са "в разрез с интересите на Нигер".

Оттогава Париж отхвърли искането, като заяви, че "пучистите нямат право да отправят това искане".

"Френският посланик, вместо да си тръгне, си мисли, че това е земята на родителите му", казва Идриса Халиду, здравен работник и член на CNSP.

"Ние сме хора на войната, готови сме да се борим срещу" Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), добави той.

Западноафриканският блок наложи санкции срещу новия режим и заплаши да използва военни средства за отстраняването му, ако новите управляващи не върнат властта на Базум.

Новите управници в Ниамей обвиняват ECOWAS, че е в джоба на Франция.

Франция разполага с 1500 войници, базирани в Нигер, които помагат на Базум в борбата срещу джихадистките сили, действащи в страната от години.
БГНЕС