Международните експерти стигнаха до мястото на трагедията с Боинга в Украйна
Международните експерти стигнаха до мястото на трагедията с Боинга в Украйна / снимка: БГНЕС

Няколко десетки международни експерти вече са на мястото на катастрофата на малайзийския самолет, който се разби на 17 юли в Източна Украйна с 298 души на борда, предаде Асошиейтед прес. Групата включва 70 холандски и австралийски експерти и наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), допълва Франс прес, цитирайки съобщение на ОССЕ в социалната мрежа "Туитър".

Днес се очаква в зоната на катастрофата да бъде разположена холандска и австралийска полицейска мисия с численост до 950 души, съобщава също Франс прес.

Холандските и австралийските разследващи експерти пристигнаха на мястото на катастрофата с 15 автомобила и един автобус и устроиха базата си във ферма за пилета в село Храбове, посочва Асошиейтед прес. Задачата на експертите е да приберат останките на около 80 загинали, които все още са на мястото на катастрофата, и вещите на жертвите. Черните кутии на самолета бяха предадени от сепаратистите и изпратени на изследване във Великобритания. Според Киев на мястото на сблъсъка на самолета със земята има следи от силна експлозия, каквато би могла да се получи, ако самолетът е бил свален. Това обаче още не е потвърдено от разследването.

Зоната на трагедията официално ще бъде обявена за местопрестъпление, обясни пред журналисти австралийски полицейски служител. Той допълни, че тя ще бъде разделена на зони, които ще бъдат щателно претърсени.

Докато експертите устройваха базата си, в далечината се дочуваха артилерийски откоси, отбелязва Асошиейтед прес. Няколко часа по-рано поне 10 украински войници бяха убити при засада на проруски сепаратисти в град близо до Храбове. 13 военнослужещи бяха обявени за изчезнали. Според говорител на украинските служби за сигурност засадата е била устроена преди изтичането на 24-часовото примирие, обявено вчера по молба на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, отбелязва Асошиейтед прес.

Дни наред сблъсъците между сепаратисти и украинската армия не позволяваха на чуждестранните експерти да свършат работата си на мястото на катастрофата и да приберат телата на жертвите, които се разлагат при над 30-градусовите летни температури. При среща вчера в Минск между представители на Украйна, на сепаратистите и на Русия под егидата на ОССЕ страните са се ангажирали да осигурят безопасен достъп на международното разследване до мястото на катастрофата, което е в зона под контрола на украинските сепаратисти, предаде Франс прес. Бившият украински президент Леонид Кучма, който водеше делегацията на Киев, заяви, че сепаратистите са обещали да върнат личните вещи на загиналите, които са взети от мястото на трагедията. Всяка страна в преговорите в Минск се е ангажирала да освободи по 20 затворници на другите две страни, предаде информационната агенция "Интерфакс Украйна". Украйна, Русия и сепаратистите ще се срещнат отново следващата седмица.

Източник: БТА