Меркел: Подкрепяме членството на Турция в ЕС
Меркел: Подкрепяме членството на Турция в ЕС / netinfo
Германия подкрепя членството на Турция в ЕС, но Анкара трябва да извърви още дълъг път, преди това да се случи, заяви германската канцлерка Ангела Меркел по време на срещата си в Берлин с гостуващия турски премиер Реджеп Тайип Ердоган, предаде Франс прес.

Пред турския си колега Меркел допълни, че по въпроса за членството на Анкара в ЕС Берлин следва латинския принцип pacta sunt servanda /споразуменията трябва да спазват/. ЕС реши да започне преговори с Анкара за пълноправното й членство в ЕС през есента на 2005 г. Тогава идеята се подкрепяше от германския канцлер Герхард Шрьодер.

Самата Меркел е за привилегировано партньорство на Брюксел с Анкара и не гледа благосклонно на идеята Турция да стане част от ЕС. Когато дойде на власт, Меркел обаче реши да спази поетите от Шрьодер ангажименти по отношение на присъединяването на Турция в ЕС.

Вчера в статия в германския в. "Зюддойче цайтунг" Ердоган изтъкна ролята на Турция като главна действаща страна в прилагането на ефикасна стратегия за намирането на изход от конфликтите в Близкия изток. Той изрази мнение, че от тази гледна точка пълноправното членство на Анкара в ЕС ще бъде от полза за всички страни.