Мексиканският наркобарон №1 пледира невинен пред US съд
Мексиканският наркобарон №1 пледира невинен пред US съд / БГНЕС

При първото си явяване пред американски съд след екстрадирането си от Мексико известният наркобарон Хоакин Гусман - Ел Чапо, обвинен, че ръководи една от най-големите наркоимперии в света, пледира "невинен", предаде Франс прес.

Ел Чапо, който два пъти успя да избяга от строго охранявани мексикански затвори и беше един от най-издирваните наркобосове, беше придружен от двама адвокати във федерален съд в Бруклин.

Екстрадираха мексиканския наркобарон №1 Ел Чапо в САЩ (СНИМКИ)

Обвинението срещу Гусман е от 17 точки, като само първото от тях - че ръководи картела Синалоа - може да му донесе доживотна присъда, отбелязва Ройтерс.

Мексиканският наркобарон №1 пледира невинен пред US съд
netinfo

Прокуратурата представи на пресконференция обвинението срещу наркобарона

Според федералния прокурор Робърт Кейпърс в течение на 25 години картелът на Гусман е внесъл и пласирал в САЩ няколко хиляди тона колумбийски наркотици, хероин, кокаин, марихуана, метамфетамини, а приходите му от тях възлизат на около 14 милиарда долара.

В скривалището си Ел Чапо четял книги за трафика на кокаин

Освен това американското правосъдие смята, че Гусман играл ключова роля в продължилата десет години война с дрогата в Мексико, при която бяха убити над 100 000 души.

Мексиканският наркобарон №1 пледира невинен пред US съд
netinfo

Ел Чапо преди да бъде екстрадиран в САЩ

Прокурорите разполагат с над 40 свидетели, готови да свидетелстват срещу Гусман, каза Кейпърс и изказа предположение, че процесът ще трае седмици.

Заседанието продължи само 10 минути. Дата за начало на делото не бе огласена, но първото съдебно заседание за подготвянето му е насрочено за 3 февруари.

Източник: БТА