Медведев положи клетва като президент на Русия
Медведев положи клетва като президент на Русия / снимкa: БГНЕС

Встъпвайки на поста държавен глава, избраният за президент на Русия на 2 март Дмитрий Медведев се закле върху специален екземпляр на конституцията на страната, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Кълна се да изпълнявам пълномощията на президент на Руската федерация, да зачитам и пазя правата и свободите на човека и гражданина, да спазвам и защищавам конституцията на РФ, да защищавам суверенитета и независимостта, сигурността и целостта на държавата и вярно да служа на народа, заяви Медведев на церемонията.

След като положи клетва, новият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че негов приоритет ще е развитието на гражданските и икономическите свободи в страната.

Длъжни сме да се стремим към истинско зачитане на закона и да преодолеем правовия нихилизъм, изтъкна той. Новият президент посочи, че разчита и в бъдеще на помощта предшественика си Владимир Путин и му благодари за оказаната досега подкрепа.

Церемонията се провежда в Голямата Андреевската зала на Кремъл, където присъстват представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт, на основните вероизповедания в страната, чуждестранните посланици, представители на обществените организации и журналисти.

След два мандата в Кремъл Владимир Путин ще предаде пълномощията на своя приемник Дмитрий Медведев.