Медведев: Отношенията между Русия и Китай достигнаха връхна точка
Медведев: Отношенията между Русия и Китай достигнаха връхна точка / снимка: Reuters

Отношенията между Москва и Пекин са в апогея си, заяви днес руският президент Дмитрий Медведев в края на тридневната си визита в Китай, по време на която посети и Световното изложение в Шанхай Експо-2010 г, предаде Франс прес.

"Отношенията между Русия и Китай в момента са в своя апогей. Ние действително сме стратегически партньори", отбеляза Медведев, след като вчера се срещна в Пекин с китайски ръководители.

В компанията на китайския вицепрезидент Си Цзипин, смятан от мнозина за вероятния наследник на президента Ху Цзинтао, руският държавен глава посети днес павилионите на две страни на Световното изложение в Шанхай.

"Фактът, че посетих изложението е допълнително доказателство за приятелството между Русия и Китай", допълни руският президент.

Русия и Китай живеят в добросъседство в най-добрия период от историята на отношенията си, отбеляза Цзипин, пише БТА.

Заклети врагове по време на Студената война, Русия и Китай изгладиха до известна степен различията си, предимно погранични, и от 1996 г. развиват стратегическо партньорство.

"Никога преди нашите отношения не са били белязани с такова ниво на взаимно доверие", заяви вчера Медведев при срещата си с китайския президент Ху Цзинтао в Пекин.